Az Általános Ügyek Tanácsa 2022. április 12-i ülésén Magyarországot Varga Judit miniszter képviselte. A Tanácsot Clément Beaune, EU ügyekért felelős francia államtitkár elnökölte, a Bizottságot pedig Maroš Šefčovič alelnök, valamint Didier Reynders biztos képviselték.


Éves jogállamisági párbeszéd: országspecifikus vita

Az éves jogállamisági párbeszéd keretében sor került a jogállamisági helyzetet egyes tagállamokban értékelő országspecifikus vitára a következő öt tagállamot (Luxemburg, Magyarország, Málta, Hollandia, Ausztria) illetően. A Magyarországra vonatkozó vitapont alatt Varga Judit miniszter ismertette a magyar álláspontot a Bizottság éves jogállamisági jelentésével kapcsolatban, valamint válaszolt más tagállamok kérdéseire és észrevételeire.

 

 

Európa jövőjéről szóló Konferencia

A Tanács eszmecserét folytatott az Európa jövőjéről szóló konferenciával kapcsolatos további lépésekről és a miniszterek kifejtették véleményüket a polgárokkal való egyeztetésekből származó javasaltok nem végleges változatáról. A Konferencia résztvevőinek a 2022. április 29–30-i plenáris ülésen meg kell majd állapodniuk a javaslatok egységes szerkezetbe foglalt változatáról, hogy azután a polgárok végleges véleményt nyilvánítsanak. Az Európa jövőjéről szóló Konferencia zárójelentését május 9-én, Strasbourgban nyújtják be az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Tanács elnökének. 2022. május 9-ét követően az Európai Unió intézményeinek meg kell vizsgálniuk, hogy milyen intézkedések hozhatók az Európa jövőjéről szóló Konferencia következtetései nyomán, valamint feladatuk, hogy erről a folyamatról beszámoljanak a polgároknak.

 

*

Az Általános Ügyek Tanácsa margóján megtartott informális munkaebéden a “jövő miniszterei” eszmecserét folytattak a kettős átmenetről.