24 Jun

Az Általános Ügyek Tanácsa 2021. június 22-i ülésén Magyarországot Varga Judit miniszter asszony és Szijjártó Péter miniszter úr képviselte. A Tanácsot Ana Paula Zacarias, EU ügyekért felelős portugál államtitkár elnökölte, a Bizottságot pedig Maroš Šefčovič, Dubravka Šuica és Věra Jourová alelnökök, valamint Várhelyi Olivér, bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos képviselte.

Bővítés, valamint a stabilizációs és társulási folyamat

Az Általános Ügyek Tanácsa 2021. június 22-i ülésén a miniszterek eszmecserét folytattak a bővítés, valamint a stabilizációs és társulási folyamattal kapcsolatos kérdésekről. Az Elnökség tájékoztatást adott a félév során elért előrehaladásról, nevezetesen az előcsatlakozási támogatási eszközről (IPA III) az Európai Parlamenttel nemrégiben kötött politikai megállapodásról, valamint a felülvizsgált bővítési módszertannak a Szerbiával és Montenegróval folytatott csatlakozási tárgyalásokra történő alkalmazásáról létrejött tanácsi megállapodásról, ami utat nyitott az első "politikai" kormányközi konferenciák megtartásához a két tagjelölt országgal. A miniszterek megvitatták az Észak-Macedóniával és Albániával folytatott csatlakozási tárgyalások kérdését is. A tanácsülés margóján kormányközi konferenciára került sor Montenegróval és Szerbiával.

Az Európai Tanács 2021. június 24–25-i ülése

A június 24-25-i Európai Tanács előkészítése keretében az Általános Ügyek Tanácsa eszmecserét folytatott a következtetések tervezete alapján a Covid-19 járványról, a gazdasági helyreállításról, a migrációról, Törökországról, Líbiáról, Oroszországról, Belaruszról, Száhelről, valamint Etiópiáról.

Az Európa jövőjéről szóló Konferencia

A június 22-i Általános Ügyek Tanácsán az Elnökség tájékoztatta a minisztereket az Európa jövőjéről szóló konferencia helyzetképéről. A konferencia 2021. május 9-én tartotta nyitóeseményét.

2021. június 17-én a portugál fővárosban, Lisszabonban került megrendezésre az „európai polgári esemény” és június 19-én, szombaton ült össze először az Európa jövőjéről szóló konferencia plenáris ülése a franciaországi Strasbourgban. Az Európa jövőjéről szóló Konferencia célja, hogy bevonja a polgárokat egy széleskörű vitába Európa jövőjéről.

Az Elnökség emlékeztetett továbbá arra, hogy a konferencia vezető testülete 2021. április 19-én megnyitotta a többnyelvű digitális platformot a polgárok számára, felkérve az összes uniós polgárt, hogy vegyenek részt saját jövőjük és egész Európa jövőjének alakításában. (https://futureu.europa.eu/?locale=hu) A konferencia a tervek szerint 2022 tavaszáig elfogadja következtetéseit és iránymutatással szolgál Európa jövőjét illetően.

 

Lengyelország meghallgatása az EUSZ 7. cikk szerinti eljárás keretében

A Tanács meghallgatást tartott a jogállamiság lengyelországi helyzetével kapcsolatban (az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése szerinti eljárás), a Tanács által 2019-ben jóváhagyott standard szabályok alapján.

Magyarország meghallgatása az EUSZ 7. cikk szerinti eljárás keretében

A Tanács meghallgatást tartott a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatban (az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése szerinti eljárás), a Tanács által 2019-ben jóváhagyott standard szabályok alapján.

EU-Svájc kapcsolatok

A Tanács tájékoztatást kapott az EU és Svájc közötti kapcsolatokról, kifejezetten az Intézményi Keretmegállapodás tárgyalásának lezárásáról, ezt követően pedig áttekintették a kétoldalú kapcsolatok helyzetét.

Stratégiai autonómia

A miniszterek rövid eszmecserét folytattak a stratégiai autonómia megvalósításának lehetséges irányairól. A Bizottság a tervek szerint 2021 őszén az éves stratégiai előrejelzési jelentésében ad részletes értékelést a nyitott stratégiai autonómiáról.

Európai Unió Duna Régió Stratégia (EUSDR)

Az Általános Ügyek Tanácsa keretében az Európa-ügyi miniszterek megemlékeztek az Európai Unió Duna Régió Stratégia (EUSDR) elfogadásának 10. évfordulójára.