20 Oct

A magyar V4 elnökség keretében V4 koordinációs egyeztetésre került sor az Általános Ügyek Tanácsa szeptember 21-i ülése előtt. A V4 koordinációs egyeztetésen és az Általános Ügyek Tanácsán Magyarországot Varga Judit miniszter asszony képviselte. A Tanácsot Gašper Dovžan, EU ügyekért felelős szlovén államtitkár elnökölte, a Bizottságot pedig Didier Reynders biztos képviselte a tanácsülésen.

 

Az Európai Tanács 2021. október 21–22-i ülésének előkészítése:

Az október 21-22-i Európai Tanács előkészítése keretében az Általános Ügyek Tanácsa eszmecserét folytatott a következtetések tervezete alapján a Covid-19 világjárványról, a digitalizációról, a migrációról, az energiaárakról, a kereskedelempolitikáról és a külkapcsolatokról.

 

Az Európa jövőjéről szóló Konferencia

Az Elnökség tájékoztatta a minisztereket az Európa jövőjéről szóló konferencia helyzetképéről, miután megrendezésre kerültek az európai polgári vitacsoportok első ülései (https://futureu.europa.eu/assemblies/citizens-panels). Mind a négy vitacsoport megtartotta alakuló ülését. A panelek első ülései a tématerületek és altémák azonosítására szolgáltak, amelyekről a résztvevők a következő üléseken részletesebb vitát folytatnak.

Az Elnökség tájékoztatást adott a Konferencia következő plenáris ülésének előkészületeiről is, amelyre október 23-án kerül sor, Strasbourgban (https://futureu.europa.eu/pages/plenary).

Az Elnökség ismételten emlékeztetett arra, hogy a Konferencia vezető testülete felkérte az összes uniós polgárt, hogy vegyenek részt saját jövőjük és egész Európa jövőjének alakításában a digitális platformon keresztül is (https://futureu.europa.eu/?locale=hu). A Konferencia a tervek szerint 2022 tavaszáig elfogadja következtetéseit és iránymutatással szolgál Európa jövőjét illetően.

 

Az éves jogállamisági párbeszéd

Az éves jogállamisági párbeszéd keretében egy év után újabb horizontális vitára került sor, ezúttal a Bizottság 2021. július 20-án közzétett, második éves jogállamisági jelentése alapján. A szlovén elnökség orientáló témamegjelölése alapján a vitát elsősorban az intézményi fékek és ellensúlyok  Covid-19 válság alatti szerepére, működésére kívánták összpontosítani.

Az Általános Ügyek Tanácsán félévente megszervezett, a jogállamisági helyzetet egyes tagállamokban értékelő országspecifikus diskurzusra novemberben kerül sor a következő öt tagállam (Horvátország, Olaszország, Litvánia, Lettország és Ciprus) meghallgatásával.

A totalitárius rendszerek áldozatai emléknap alkalmából tartott nemzetközi konferencia

Szlovénia tájékoztatott az augusztus 23-án, Szlovéniában, a totalitárius rendszerek áldozatai emléknap alkalmából tartott nemzetközi konferenciáról.