19 Oct

Az agrárminiszterek október 17-i, luxemburgi találkozójuk alkalmával a növény- és állategészségügyi ellenőrzések támogatásának fenntartásáról, illetve agrárpiaci és agrárkereskedelmi aktualitásokról folytattak eszmecserét.

 

Ausztria és Magyarország kezdeményezésére huszonhárom tagállam agrárminisztere fejezte ki különös aggályát az uniós állat- és növényegészségügyi programok uniós társfinanszírozásának tervezett csökkentése miatt. A miniszterek kiemelték, hogy az egészségügyi státuszok magas szinten történő megtartása a belső piac egysége, a fogyasztók védelme, a fenntarthatósági célok elérése és az európai termelők versenyképessége érdekében is alapvető jelentőségű.


Az agrárpiaci helyzet kapcsán az uniós agrárminiszterek kiemelték a magas előállítási és input költségek, valamint a piaci bizonytalanságok okozta kihívásokat. Magyarország részéről Benkő Péter SCA szóvivő számos tagállammal összhangban rendkívüli támogatás bevezetését kérte a mezőgazdasági vállalkozások számára annak érdekében, hogy csökkenteni tudják a példátlan mértékű energiaköltség növekedés hatásait. A Bizottság bejelentette, hogy november 9-én teszi közzé az EU műtrágya-stratégiáról szóló közleményét, válaszul a műtrágyák és az energia árak drasztikus emelkedésére.