20 Jul

Magyarország konkrét intézkedési javaslatokat fogalmazott meg a méhészeti ágazat megsegítése érdekében a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén. A beterjesztett dokumentumot Franciaország, Görögország, Horvátország, Olaszország és Románia teljes mellszélességgel támogatta.

A mezőgazdaságért felelős miniszterek tanácsi következtetéseket fogadtak el az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó uniós akciótervről. Az ökológiai gazdálkodásba vont területekre vonatkozó 25%-os célérték 2030-ra történő elérése kapcsán a tagállamok szerint tekintettel kell lenni az eltérő tagállami kiindulási pontokra és termelési sajátosságokra.

Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos a mezőgazdasági export-import alakulásáról adott tájékoztatást, és beszámolt a folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalások aktualitásairól.

Az agrárminiszterek informális ebéd keretében egyeztettek Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszterrel a mezőgazdaság előtt álló klímaváltozással összefüggésben megjelenő kihívásokról és a fenntartható élelmiszerrendszerekről.

A Tanácsülés napirendjén három állatjóléti témájú kérdés is szerepelt, a „Vessünk véget a ketreces állattenyésztésnek!” európai polgári kezdeményezés, a pulykatenyésztés állatjóléti körülményeinek javítása, valamint a hímivarú csibék módszeres leölésének tilalma.