23 Jan

A legfőbb mozgatórugót a megfelelési kényszer jelenti az újabb, Oroszországgal szembeni szankciókról szóló javaslat mögött, több európai uniós tagállam a cselekvés látszatát szeretné kelteni - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.


A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az EU-s külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre válaszolva úgy vélte, hogy az egyesek által Oroszországgal szemben javasolt újabb szankciós csomagnál a legfőbb mozgatórugó a megfelelési kényszer.

"Tehát több európai uniós tagállam is a cselekvés látszatát szeretné kelteni, szerintem ez az első számú vezérelv" - fogalmazott.

Aláhúzta, hogy január 29-én Ungváron találkozik ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával és a kijevi elnöki hivatal vezetőjével, Andrij Jermakkal, és megpróbálnak végigmenni minden egyes olyan ügyön, amely nehézséget jelent ma a kétoldalú kapcsolatokban.

Szavai szerint ehhez kapcsolódik az is, hogy Magyarország továbbra sem járult hozzá az újabb 500 millió euró kifizetéséhez az Európai Békekeretből az ukrajnai fegyverszállításokra.

"Itt azt mondtuk, hogy akkor hajlandók vagyunk megfontolni ennek a támogatásnak az elengedését, ha garanciákat kapunk arra, hogy Ukrajna többet magyar vállalatokat nem diszkriminál negatívan, nem okoz számukra problémákat azzal, hogy a háború nemzetközi szponzorainak listájára teszi őket teljesen érdemtelenül és ok nélkül" - emlékeztetett.

"Meglátjuk, hogy január 29-én, jövő hétfőn ebben az ügyben tudunk-e előre menni" - tette hozzá.

A miniszter ezután az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások megkezdése kapcsán megismételte a magyar álláspontot, miszerint az Európai Tanács decemberben "helytelen, rossz, káros döntést" hozott, amiért hazánk semmilyen felelősséget nem kíván vállalni.

"És továbbra is ez lesz az álláspontunk. Persze értjük, hogy próbálják ezt az álláspontot hitelteleníteni, nyomást gyakorolnak ránk, hol azzal, hogy nem elég kemény a pozíció, hol mással, de minket ez nem hat meg. Mi a nemzeti érdek képviseletére esküdtünk fel, és az, hogy milyen nyomást helyeznek ránk ebben az ügyben, eddig sem volt hatással a magyar pozícióra" - szögezte le.

A jövő heti rendkívüli EU-csúccsal összefüggésben megerősítette, hogy "nem egymással kapcsolatban lévő dolgok összekeverésében" nem lesz partner a kormány. "Ezért nem is érdemes bazári jelleggel megkeresni minket különböző lehetőségekkel, aminek nincs köze egymáshoz, azt ne keverjük össze" - mondta.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy izraeli kollégája is részt vett az ülés vonatkozó napirendjén pontjának tárgyalásán, amelynek során többen kritikus, a magyartól nagyon messze lévő álláspontot fogalmaztak meg Izraellel szemben.

Kiemelte, hogy nem volt éles vita, az izraeli külügyminiszter ehelyett az együttműködés szükségességét hangsúlyozta, határozottan kiállva hazája nemzeti álláspontja mellett.

Forrás:MTI