19 Jul

Az EU és a latin-amerikai országok július 17-18-i brüsszeli csúcstalálkozója mentén Orbán Viktor a paraguayi államfővel és Ecuador elnökével folytatott megbeszéléseket.
 

A kormányfő   Mario Abdo Benítezzel, Paraguay elnökével a világpolitikai helyzetről, az ukrajnai háborúról és következményeiről, valamint a konzervatív politika szerepéről és lehetőségeiről tárgyalt.


Orbán Viktor kifejtette: Európában szinte egyedülálló módon Magyarország az alapvető értékek talaján áll, vallja a család, a nemzet és a hit megtartó erejét. Paraguay elnöke elmondta, az országát kormányzó párt ugyanezen értékek alapján dolgozik, és ugyanúgy fontosnak tartják ezen értékek megvédését.

Orbán Viktor és Mario Abdo Benítez egyeztettek a magyar-paraguayi gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok fellendítésének lehetőségeiről is.

A magyar miniszterelnök Guillermo Lassoval, Ecuador elnökével is tárgyalt.

A két vezető üdvözölte a két ország közötti kitűnő oktatási és tudományos együttműködést.

A brüsszeli tárgyaláson a magyar és az ecuadori delegáció tagjai aláírták a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról szóló együttműködési szándéknyilatkozatot. A program ecuadori népszerűségére tekintettel az eredetileg meghatározott 50-ről 75 főre emelte a magyar kormány az éves kvótát.

Orbán Viktor és Guillermo Lasso számba vették a kétoldalú együttműködés fejlesztésének lehetőségeit a vízumpolitika, a kereskedelmi kapcsolatok, az energetika, a vízügy, a klímapolitika és a humanitárius ügyek területén is.

 

(Forrás: MTI)