26 Jun

"Az Európai Bizottságnak nem jobban, hanem kevésbé kellene beleszólnia a kohéziós források felhasználásába" - többek közt erről beszélt luxembourgi tárgyalásain Schanda Tamás államtitkár. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára az Általános Ügyek Tanácsának a következő költségvetési ciklus forráselosztási szabályait tárgyaló ülésén és az azt megelőző V4+4 egyeztetésen képviselte hazánkat 2019. június 25-én, Luxembourgban.


Schanda Tamás a Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia tárcavezetőivel, diplomatáival kiegészült V4-es és az összuniós szintű tárgyaláson egyaránt hangsúlyozta: Magyarország határozottan ellenzi, hogy Brüsszel az eredeti céloktól eltérően használja fel a kohéziós forrásokat. Elfogadhatatlan, hogy a kohéziós források összegét csökkenteni akarja a Bizottság, ráadásul a bevándorlók fogadására és integrációjára további pénzeket akar átcsoportosítani. Kiállunk a magyar polgároknak járó regionális fejlesztési forrásokért, ezekkel az összegekkel ugyanis a tagállamok felzárkózását, versenyképességét kellene segítenie az Európai Uniónak.

"A kohéziós támogatásokat nem lehet makrogazdasági, pénzügyi és főleg nem migrációs szempontoktól függővé tenni, főként nem úgy, hogy a szegényebb, de jobban teljesítő tagállamok hátrányosabb helyzetbe kerüljenek. Az elmúlt években Magyarország értékelése kapcsán többször súlyos vitáink voltak a Bizottsággal, így például Brüsszel a magyar GDP növekedését szisztematikusan alá-, míg az államháztartási hiányt fölé becsülte, ezért teljesen irreleváns ajánlásokat javasolt. A számok azonban rendre a magyar kormányt igazolták" - fejtette ki Schanda Tamás.

Az államtitkár a tanácsülésen arra hívta fel a tagállamok képviselőinek figyelmét, hogy a jó szabályozás megalkotása előrébb való igény a tárgyalások gyors lezárásánál. Addig kell tárgyalni, ameddig nem születik minden kérdésben megegyezés.