1 Jun

Az agrárminiszterek május 30-i, brüsszeli találkozójuk alkalmával többek között a mezőgazdasági piacok zavarairól, így az Ukrajnából érkező növekvő gabona behozatallal összefüggő problémákról folytattak vitát.

Feldman Zsolt államtitkár több érintett tagállamhoz hasonlóan ismételten felhívta a figyelmet az Ukrajnából származó növekvő mezőgazdasági behozatallal összefüggő problémákra.


Emlékeztetett, hogy a háború kitörése után a globális élelmezésbiztonság szempontjából közös vállalás volt, hogy az ukrán gabona szárazföldi úton is szállítható legyen.

Ennek érdekében hozta létre az Európai Unió a Szolidaritási Folyosókat, melyek működtetésében Magyarország is aktívan részt vesz.

Ennek alapvető célja az Európán kívüli országok ellátásának biztosítása, sajnálatos módon azonban a beérkező termények jelentős része az Ukrajnával határos országok piacain kerül értékesítésre, piaci zavarokat előidézve. Így ennek következményeit és anyagi terheit is közösen kell vállalni.

A határmenti országok azonnali cselekvésre szólították fel a Bizottságot a probléma megoldása érdekében, azonnali anyagi támogatást kérve az érintett gazdálkodók számára. Magyarország a szállítási költségekhez való progresszív pénzügyi támogatást javasolt.

Számos tagállam is különböző piaci zavarokról tájékoztatott, így a Bizottság nyitottságot mutatott a mezőgazdasági tartalék fennmaradó részének a felhasználására.

Emellett megvitatásra került a csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló rendelet élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-pazarlási vonatkozásai, illetve a válságkezelési eszközök felülvizsgálata.