4 Dec

A Közlekedési Tanács 2019. december 2-ai ülésén széles körű eszmecserét folytatott az ágazat különböző fejlesztési céljairól Brüsszelben.

Magyarország képviseletében Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét nemzeti érdekeinkkel összhangban, a különböző ágazati célok végrehajtásában.

A Tanács elfogadta a vasúton utazók jogainak javasolt reformjára vonatkozó általános megközelítést. A korszerűsített szabályok révén bővülni fognak a fogyatékossággal élő és a csökkent mozgásképességű utasok jogai, lehetővé fog válni a szabályok egységesebb alkalmazása, javulni fog a tájékoztatás és ösztönzést kap az átszállójegyek használata.

A Tanács nyugtázta az engedélyezési eljárások egyszerűsítéséről szóló javaslattal kapcsolatban elért eredményeket, melynek célja a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) kiteljesítésének elősegítése.

A miniszterek irányadó vitát tartottak a digitális személyszállítási szolgáltatásokról és a fenntartható európai megoldások irányába mutató következő lépésekről.
A Tanács emellett irányadó vitát tartott az egységes európai égbolt jövőjéről.

A miniszterek munkaebéd keretében megvitatták az alternatív üzemanyagok használatának előmozdítását.

A Tanács nem ért el általános megközelítést az EU úthasználati díjak szabályainak felülvizsgálatára irányuló javaslattal kapcsolatban (’Euromatrica’ irányelv). A javaslat célja a közúti infrastruktúra finanszírozásával, a torlódásokkal és a környezeti hatásokkal kapcsolatos kérdések kezelése.

Az „Egyéb” napirendi pont keretében az elnökség tájékoztatást adott az óraátállításról szóló javaslatról. Az ülés lezárásaként a soron következő horvát elnökség ismertette munkaprogramját.