29 Mar

„Minden háború elől menekülőnek megfelelő segítséget tudtunk nyújtani”

Az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége szervezésében 2022. március 28-án Brüsszelben került megrendezésre a belügyminiszterek rendkívüli tanácsülése, amelyen Magyarországot Pogácsás Tibor államtitkár képviselte.

A tagállamok és az uniós intézmények áttekintették az orosz-ukrán konfliktust követően az Ukrajnából menekülők befogadásával és ellátásával kapcsolatos feladatokat, az érintett tagországok támogatásának lehetőségeit, valamint a külső határok védelmének és a belső biztonság helyzetét.

 

 

Pogácsás Tibor hozzászólásában kijelentette, hogy keleti határainkon keresztül több mint 530.000 háború elől menekülő ember érkezett Magyarországra, akiknek ez idáig megfelelő segítséget tudtunk biztosítani. A különböző hatóságok, segítő szervezetek, önkormányzatok és magánemberek erőiket megfeszítve megfelelően képesek kezelni a jelenlegi helyzetet, amelyről több nemzetközi szervezet is elismerően nyilatkozott. A feladatok ellátása érdekében, az ígéretek helyett megfelelő uniós pénzügyi forrásokat szükséges biztosítani az Ukrajnával szomszédos és jelentős terhet viselő tagállamok támogatása érdekében. Magyarország számára továbbra is elsődleges fontosságú a külső határok védelme. Ennek érdekében eleget teszünk a külső határon érkező személyek regisztrációjával és biztonsági szűrésével összefüggő előírásoknak. Nem akarjuk, hogy a jelenlegi helyzetet kihasználva egy Európai Unióban irányuló illegális migrációs folyosó nyíljon.