1 Jul

Az energiaminiszterek luxemburgi találkozóján Magyarországot  Prof Dr. Palkovics László miniszter és Szijjártó Péter miniszter képviselte.


Az ülésen a Tanács elfogadta az energiahatékonysági és megújuló energia irányelveket, amelyek nemcsak a 2030-ra kitűzött 55 %-os kibocsátáscsökkentési célhoz, hanem az energiabiztonság erősítéséhez is hozzájárulnak, ami a jelenlegi geopolitikai helyzetben kiemelten fontos. A tárgyalások során Palkovics László miniszter úr hangsúlyozta az energia hozzáférhetőségének és megfizethetőségének fontosságát. A miniszter kiemelte, hogy a leggyorsabban hatással bíró megoldások között az energiahatékonyság növelése szerepel. Magyarország azért fogadta el azt a célt, hogy az energiafogyasztás visszaszorítására vonatkozó korábbi célértékeket emelni fogja, mert "az el nem fogyasztott energia a legjobb energia".

A megújuló energiaforrásokról szólva hangsúlyozta, hogy az ilyen energiák helyi felhasználása a környezet zöldítése és a megfizethetőség mellett hozzájárul az energiafüggetlenség megteremtéséhez is.

A Tanács megvitatta továbbá az európai energetikai helyzetet és kilátásokat az Ukrajnában zajló események fényében. A miniszterek megállapodtak abban, hogy fokozzák az energiaforrások diverzifikálására irányuló erőfeszítéseiket, törekednek az energiafogyasztás csökkentésére és folytatják az európai gáztárolók feltöltését. Szijjártó miniszter úr tájékoztatta a Tanácsot, hogy Magyarország 500 millió köbméter földgázt tárol Szerbia számára, amely 2022. október 1-től lehívható. A miniszterek tudomásul vették az Európai Bizottság jelentését a nemzetközi energiakapcsolatokkal kapcsolatos tevékenységéről, és üdvözölték az uniós gáztárolási rendelet jóváhagyását.