5 Apr

A konferencia célja az volt, hogy teret adjon valamennyi kormányzati és nem kormányzati érdekelt szereplőnek, és hozzájáruljon a transzzsír-csökkentésről szóló európai vitához.

Megnyitójában Stelbaczky Tibor helyettes állandó képviselő rámutatott, hogy az az egészségpolitika, amely nem foglalkozik az egészséget meghatározó tényezőkkel nem több mint betegpolitika, és Európa számára fontos kihívás, hogy lakossága a jövőben egészségesebb legyen. A magyar kormány intézkedések sorát vezette be a táplálkozás területén, amelyet érintették az egyes élelmiszereket és az intézményi szintű étkeztetést is. 2014-ben került bevezetésre a transzzsír korlátozás az élelmiszerekben és Magyarország szorgalmazza, hogy hasonló uniós szintű intézkedésre kerüljön sor, mint ahogyan azt az Európai Bizottság is elismerte jelentésében.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő megerősítette, hogy a leghatékonyabb megoldást a transzzsír-csökkentés terén a kötelező transzzsír (TFA) értékek jogszabályi rögzítése jelenti. A dániai tapasztalatok egyértelműen igazolják ezen intézkedés létjogosultságát. A kötelező címkézés és az ipar önkéntes szerepvállalása nem fog elégséges eredményeket hozni.

Alojz Peterle európai parlamenti képviselő is nyilvánvalóvá tette, hogy a szív egészsége szempontjából a TFA káros hatása tekintetében nincs vita, és szükség van a jogszabályi transzzsír-csökkentésre. Ennek érdekében a korábbi években az Európai Parlament is fokozta tevékenységét a területen. A TFA csökkentéshez azonban a politikusok önmagukban kevesek, így együttműködésre van szükség az ipar, az étkeztetők, a boltok részéről is.

Roberto Bertollini az Egészségügyi Világszervezet európai uniós képviselője is rámutatott, hogy döntő mennyiségű bizonyíték támasztja alá a TFA kártékonyságát. Jóllehet az ipar önkéntesen is csökkentette a transzzsírt bizonyos élelmiszerekben, de még mindig vannak társadalmi csoportok, különösen a szegények, akik jelentős mértékben ki vannak téve ezen rossz összetevő káros hatásának.

 

Susanne Løgstrup, az Európai Szív-egészségügyi Hálózat (European Heart Network) igazgatója felhívta figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri betegségek 80%-a elkerülhető lenne a kiváltó tényezők megváltoztatásával. A transzzsír egy ilyen tényező, és korlátozása egy kézenfekvő lehetőség annak érdekében, hogy változást érjünk el. Így eljött a cselekvés ideje.

David Coleman és Andrea Cataruzza a MARS vállalat részéről elmondták, hogy más vállalatokkal együtt azért csatlakoztak a TFA csökkentést szorgalmazó közös levélhez, mert tudományos tény a transzzsír káros hatása és van alternatív megoldás. A MARS előadásában tudományos igénnyel is bemutatta a TFA kémiai jellemzőit és hatásmechanimusát is.

Annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások szempontjai is kifejezésre jussanak, Sánta Sándor a Choccogarden Kft, igazgatója üzenetében hangsúlyozta, hogy miközben a transzzsírcsökkentés jogi szabályozásával egyetértenek, nagyon fontos, hogy a KKV-k számára kellő felkészülési idő, állami segítségnyújtás álljon rendelkezésre és koherens, az együttműködést hangsúlyozó kommunikáció segítse az átmenetet.

Szócska Miklós volt egészségügyi államtitkár üzenetében bemutatta, hogy a nagyon rossz magyarországi halandósági adatok szükségessé tették a Kormány népegészségügyi intézkedéseit a dohányzás korlátozásától kezdve a transzzsír-csökkentésig. Az új szabályozás bevezetését követően azonban nyomon követő intézkedésekre is szükség van a hatékony végrehajtás és a pozitív hatások biztosítása érdekében.

Jan Wollgast az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának részéről bemutatta a Bizottság e tárgyban született jelentését, amely - mint ismeretes - a TFA tartalom jogszabályi úton történő csökkentését tekinti a leghatékonyabb és további vizsgálatot érdemlő megoldásnak.

Stéphanie Bodenbach az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának illetékes szekciójának vezetője tájékoztatást adott arról, hogy a Bizottság dolgozik az előzetes hatásvizsgálaton, amelyet véglegezést követően az intézmény nyilvánosságra hoz.

A szeminárium végén Boot Letteke a holland egészségügyi tárca tanácsadója adott áttekintést a Holland Elnökség élelmiszer reformulációval kapcsolatos prioritásiról. A holland elnökség által e területen megfogalmazott legfontosabb üzenet, hogy legyen az egészséges választás a legkönnyebb választás.

Az eseményt fogadás követte.

Az előadások ide kattintva érhetőek el.