Az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége szervezésében 2022. február 27-én Brüsszelben került megrendezésre a belügyminiszterek rendkívüli tanácsülése, amelyen Magyarországot Pintér Sándor belügyminiszter képviselte.


 

 

A tagállamok és az uniós intézmények értékelték az orosz-ukrán konfliktust követően kialakult egyre súlyosabb helyzetet és áttekintették az előttünk álló belügyi feladatokat, különösen a humanitárius segítségnyújtás, a menekültügy, a külső határok védelme és a belbiztonság területén. A miniszterek további szolidaritásukról biztosították Ukrajnát és a válsághelyzetben leginkább érintett tagállamokat.

 

 

Pintér Sándor hozzászólásában kijelentette, hogy a közvetlen szomszédunkban zajló eseményeket mi is aggodalommal figyeljük. A háború elől menekülőknek Magyarország a szükséges ellenőrzések lefolytatásával biztosítja a belépést és a menedékkérelmek befogadását. Hangsúlyozta, hogy egy Ukrajnából menekülő állampolgár sem kerülhet rosszabb helyzetbe más, távoli országból, dokumentumok nélkül érkező személynél. A közös határszakaszokon található átkelőhelyek teljes kapacitással üzemelnek. Magyarország megfelelően készült fel a kialakult válsághelyzetre. Az előzetesen meghozott intézkedéseknek köszönhetően nem került sor jelentős torlódások kialakulására, sem a határon, sem a gyűjtőpontokon. Szolidaritásunk jeleként a jövőben is folytatjuk az Ukrajnának és különösen Kárpátaljának biztosított humanitárius segélyszállítmányok kiszállítását. Kiemelte, hogy az Európai Uniónak meg kell vizsgálnia az Ukrajnának és a menekülthullámmal közvetlenül érintett tagállamok sürgősségi pénzügyi támogatásának lehetőségét.