10 Dec

Az EPSCO Tanács ülésére 2022. december 8-án került sor. A miniszterek különösen nagy kihívást jelentő napirenddel néztek szembe, amely lehetővé tette számukra, hogy a foglalkoztatási és szociálpolitikai kérdések széles körét vitassák meg. A szakpolitikai viták között szerepelt a családpolitika, az európai szemeszter és az európai gondozási stratégia.


A miniszterek szinte egyöntetűen üdvözölték a platformalapú munkavégzés körülményeinek javításáról szóló irányelvjavaslatot, ugyanakkor egyes tagállamok szerint további tárgyalásokra van szükség, ezért vagy tartózkodtak, vagy elutasították a Tanács többségének támogatását.

A miniszterek általános megközelítést fogadtak el a munkájuk során azbeszttel kapcsolatos kockázatoknak kitett munkavállalók védelméről szóló irányelvről. A miniszterek tudomásul vették az egyenlő bánásmódról szóló irányelv tekintetében elért előrehaladást, és a többség – köztük Magyarország – támogatása ellenére a Tanács nem fogadott el általános megközelítést a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról.

A Tanács politikai megállapodást ért el az aktív befogadást biztosító megfelelő minimumjövedelemről szóló tanácsi ajánlás vonatkozásában. A miniszterek két tanácsi ajánlást fogadtak el (a koragyermekkori nevelésről és gondozásról, valamint a megfizethető és magas színvonalú tartós ápoláshoz-gondozáshoz való hozzáférésről), valamint két tanácsi következtetést is (a fogyatékossággal élő személyek munkaerőpiaci integrációjáról és a nemek közötti egyenlőség a zavarral küzdő gazdaságokban támájáról). A miniszterek tájékoztatást kaptak a Készségek Európai Éve 2023 határozattervezet elfogadása érdekében tett lépésekről.

A családpolitikával kapcsolatos vita rávilágított arra, hogy további erőfeszítésekre és kölcsönös tanulásra van szükség a demográfiai kihívásokra való reagálás és a családok mint európai társadalmunk értékes magjának megerősítése érdekében. Magyarország átfogó áttekintést adott a családok, különösen a többgyermekes családok támogatását célzó, összetett és többrétegű kormányzati kezdeményezéseiről és intézkedéseiről.

A demográfiai trendekről, újfent: ezek a jövőnket nagy valószínűséggel formáló változások arra késztették a minisztereket, hogy elemezzék, milyen előnyökkel járhat az Európai Gondozási Stratégiáról szóló közlemény az idősödő európai társadalom hatásainak megfelelő kezelése érdekében. A minisztereknek lehetőségük volt arra is, hogy foglalkozzanak a gondozást igénylő emberek és a gondozók érdekeivel – mindig szem előtt tartva az ápolás-gondozás nemeket érintő vonatkozásait. A stratégia jövőbeli építőköveként a miniszterek két tanácsi ajánlást fogadtak el (a kisgyermekkori nevelésről és gondozásról, valamint a megfizethető és magas színvonalú tartós ápoláshoz-gondozáshoz való hozzáférésről).

Az őszi csomag szilárd iránytű az Európai Szemeszter éves előrehaladásához. A gazdaságirányítási keretet – és a szemesztert várhatóan – érintő jövőbeli reformok fényében, a miniszterek kifejthették véleményüket e hatásokról. A miniszterek tájékoztatást kaptak az őszi csomag részeként közzétett a 2023. évi éves fenntartható növekedési jelentést, a riasztási mechanizmus keretében készült jelentést és az együttes foglalkoztatási jelentés tervezetét az EPSCO-nak, és jóváhagyták a EMCO legfőbb üzeneteit a tartósan munkanélküliek munkaerőpiaci integrációjáról szóló ajánlás végrehajtásához.

A Tanács tudomásul vette a személyek közötti, vallásra vagy meggyőződésre, fogyatékosságra, életkorra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélküli egyenlő bánásmódról szóló irányelvtervezetre (19. cikk) vonatkozó előrehaladási jelentést, amely elsősorban az ENSZ CRPD-nek való megfelelésre és ideiglenes mentességre összpontosított.

A jelenlegi helyzet, amelyet a válság több formája is nagymértékben súlyosbít, további intézkedéseket tesz szükségessé. A miniszterek által támogatott, az aktív befogadást biztosító megfelelő minimumjövedelemről szóló tanácsi ajánlás megfontolásokat és iránymutatást kínál a tagállamok részére arra vonatkozóan, hogyan erősíthetik meg jövedelemtámogatási rendszereiket annak érdekében, hogy azok megfelelőek maradjanak, reagáljanak a válságokra, és mégis képesek legyenek biztosítani a munkaerőpiaci részvételt. Magyarország, aggodalmát kifejezve amiatt, hogy a tervezet nem talált megfelelő egyensúlyt a vonatkozó célok között, nem tudott egyet érteni a tervezettel.

Ha már a befogadó munkaerőpiacokról beszélünk, a miniszterek jóváhagyták a Tanács következtetéseit a fogyatékossággal élő személyek munkaerő-piaci integrációjáról. A fogyatékossággal élő személyek heterogén, de összességében nagyon sérülékeny csoport, akik továbbra is jelentős foglalkoztatási szakadékkal szembesülnek a többi személyhez képest. Az ő sajátos érdekeiket veszi figyelembe az új eszköz. A Tanács továbbá következtetéseket fogadott el a nemek közötti egyenlőségről a zavarral küzdő gazdaságokban, amely kiemelt figyelmet fordított a fiatalok helyzetére. A dokumentum kiemeli a világjárvány hatásait és a jelenlegi ukrajnai helyzetet, amely aránytalanul nagy mértékben érinti a nőket. Magyarország mindkét dokumentum elfogadását támogatta.

Az egyéb napirendi pontok között, a Tanács tájékoztatást kapott a folyamatban lévő és újonnan bemutatott jogalkotási javaslatokról, A hajléktalanság elleni küzdelem európai platformjával kapcsolatos helyzetről. A cseh elnökség áttekintést adott a 2022 második félévében tartott konferenciákról, a soron következő svéd elnökség pedig ismertette programját.