18 May

A Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációjának következő ülésére 2018. május 22-én kerül sor Brüsszelben. A Tanácsülésen a magyar delegációt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezeti.

A Tanácsülésen elfogadásra kerülnek az EU-Ausztrália és az EU-Új-Zéland szabadkereskedelmi tárgyalásokra felhatalmazó tárgyalási mandátumok, illetve az EU kereskedelmi megállapodásai tárgyalására és megkötésére vonatkozó tanácsi következtetések.

A miniszterek áttekintik a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) folyó tárgyalások helyzetét, a 2017 decemberében megrendezett 11. miniszteri konferenciát (MC11) követő uniós stratégiát, prioritásokat, illetve előkészítik az OECD kereskedelmi miniszteri találkozó margóján, 2018. május 31-én sorra kerülő mini-miniszteri találkozót. Miután a WTO tagok álláspontjai közötti jelentős eltérések miatt az MC11-en nem sikerült érdemi tárgyalási eredményeket elérni, illetve a vitarendezési mechanizmus fellebbviteli testület tagjai kiválasztását az USA blokkolja, a WTO komoly kihívásokkal néz szembe.

A miniszterek eszmecserét folytatnak az EU-Japán, illetve az EU-Szingapúr szabadkereskedelmi megállapodás, valamint az EU-Szingapúr beruházásvédelmi megállapodás aláírására és megkötésére vonatkozó tanácsi határozati javaslatokról. Magyar részről támogatjuk a Japánnal és Szingapúrral kitárgyalt megállapodások mielőbbi aláírását és megkötését. Komoly reményeket fűzünk ahhoz, hogy a piacrajutási feltételek javulása hozzájárul majd a Japánba és Szingapúrba irányuló magyar export növekedéséhez.

A Tanácsülésen a miniszterek tájékoztatást kapnak az EU folyamatban lévő szabadkereskedelmi tárgyalásainak állásáról, különös tekintettel a Mercosur országokkal és Mexikóval folyó tárgyalásokra. Ennek keretében Cecília Malmström kereskedelmi biztos tájékoztatja a minisztereket, hogy ez év áprilisában Mexikóval sikerült a megállapodás főbb paramétereit tartalmazó politikai megállapodást elérni. Magyar részről üdvözöljük a Mexikóval elért politikai megállapodást. A Mercosur partnerekkel csak egy kiegyensúlyozott, átfogó és megfelelően kalibrált ambíciószintű megállapodást támogatunk, amely megfelelően kezeli a mezőgazdasági érzékenységeinket.

A munkaebéd során a miniszterek áttekintik az EU-USA kereskedelmi kapcsolatokat, ahol kiemelt hangsúlyt kívánnak helyezni az amerikai acél- és alumínium pótvámok kapcsán követendő uniós irányvonal megvitatására.