6 Jul

Július elsejétől egy éven át Magyarország tölti be a Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország alkotta Visegrádi Csoport (V4) soros elnöki tisztségét, amelyet az elmúlt évben – 2016 júliusától – Lengyelország látott el. A visegrádi együttműködés történelmi alapja az 1335-ös visegrádi királytalálkozó volt. A Visegrádi Csoport együttműködése  hivatalosan 1991-ben indult útjára.


Az elnökség átvételének alkalmából, Stelbaczky Tibor helyettes állandó képviselő, Coreper I nagykövet, munkaebéd keretében látta vendégül a V4 országok Coreper I nagyköveteit a Brüsszeli Állandó Képviseleten.

Az ebéden, Stelbaczky Tibor Coreper I nagykövet elmondta, hogy törekszünk a közös álláspont és a koordinált fellépés kialakítására azokon a területeken, ahol ez lehetséges, és folytatjuk a lengyel elnökség által végzett előkészítő és koordináló munkát. Ezen túlmenően a Coreper I nagykövetek olyan kérdéseket vitattak meg, mint a szociális jogok európai pillére, a kiküldetési irányelv, a klíma-energia csomag valamint a közlekedési csomag.

A nagykövetek egyetértettek abban, hogy - folytatva a kialakult és ezidáig sikerekkel teli hagyományt – hasonló körben rendszeresen tartanak egyeztetéseket mind nagyköveti, mind pedig szakértő szinten a politikailag kiemelt jogalkotási dossziék során képviselendő közös álláspont feltérképezése és az együttműködés egyéb formáinak kialakítása érdekében.