5 Dec

2017. november 27-én délelőtt a roma gyerekek oktatásáról szóló szemináriumra került sor Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén. A szeminárium közvetlenül megelőzte az Európai Roma Platformot.


A rendezvényen részt vett és megnyitó beszédet mondott Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke, Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Stelbaczky Tibor nagykövet, helyettes állandó képviselő, valamint felszólaltak Bulgária, a Cseh Köztársaság, a Szlovák Köztársaság, az Európai Bizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselői. A közönség soraiban az uniós tagállamok, az európai uniós intézmények és civil szervezetek képviselői foglaltak helyet.

Az oktatással és társadalmi felzárkózással foglalkozó szakemberek számára szervezett szeminárium célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a roma gyerekek oktatásával kapcsolatos vitára, továbbá az Európai Bizottság, valamint az említett négy ország képviselői bemutassák a Nemzeti Roma Integrációs Stratégiák Európai Uniós Keretéhez és az Európai Unió Oktatás és Képzés 2020 stratégiai keretéhez kapcsolódóan tett intézkedéseiket. A résztvevők konkrét példákat és személyes élettörténeteket is megismerhettek, ezáltal közelebb hozva a minden napi élet tapasztalatait a döntéshozókhoz.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy különösen fontos elősegíteni és támogatni azt, hogy a roma gyerekek, fiatalok társaikkal együtt magas minőségű oktatásban és ennek részeként kora gyermekkori fejlesztésben részesüljenek. Többen hangsúlyozták az óvodai nevelés, a tanárképzés, valamint a különböző szakterületek közötti együttműködés fontosságát. A roma gyerekek minőségi oktatáshoz való hozzáférésének és iskolai sikerességének előmozdítása érdekében további erőfeszítések szükségesek, mind európai szinten, mind pedig az érintett országokban, a Nemzeti Roma Integrációs Stratégiák Európai Uniós Keretének és az Európai Unió Oktatás és Képzés 2020 stratégiájának a keretében megkezdett munkát folytatni kell.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóközleménye a rendezvényről itt érhető el.