21 Sep

Az Általános Ügyek Tanácsa 2022. szeptember 20-i ülésén Magyarországot Varga Judit miniszter képviselte. A Tanácsot Mikuláš Bek, cseh EU ügyekért felelős miniszter elnökölte, az Európai Bizottságot pedig Maroš Šefčovič és Dubravka Šuica alelnökök, valamint Didier Reynders biztos képviselte.

Az ülés kezdetén Mikuláš Bek, cseh EU ügyekért felelős miniszter nyilvános ülés keretében röviden ismertette prioritásait az Általános Ügyek Tanácsához tartozó területek tekintetében, majd a 2022. október 20-21-én esedékes Európai Tanács ülésének előkészítésére került sor az annotált napirendtervezet alapján. A kétnapos csúcstalálkozón az állam- és kormányfők eszmecserét folytatnak többek közt az Ukrajnában zajló háborúról, energetikai, gazdasági és külkapcsolati kérdésekről.


Következő napirendi pontként a miniszterek áttekintették az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kapcsolatok aktuális helyzetét, majd az Európa jövőjéről szóló Konferencia nyomon követése következett. Ezutóbbi vita keretében a tagállamok képviselői megosztották véleményüket a Konferencia nyomon követése keretében elindított konzultáció kapcsán.  Emellett a miniszterek megvitatták Ursula von der Leyen elnök asszony State of the Union beszédével párhuzamosan közzétett szándéklevelet és az abban megfogalmazott javaslatokat, valamint az Európai Bizottság stratégiai előrejelzését, amelynek középpontjában a zöld és digitális célkitűzések összehangolása állt, figyelemmel az energiafüggőségek, illetve az orosz agresszió folytán előállt biztonsági szempontokra.

Utolsó napirendi pontként a résztvevők horizontális vitát folytattak az éves jogállamisági párbeszéd részeként, melynek alapját az Európai Bizottság idén júliusban közzétett jogállamisági jelentése adta.