22 Oct

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte Magyarországot a Külügyek Tanácsa 2021. október 21-ei, luxembourgi ülésén. Az ülést megelőzően Nikos Dendias görög külügyminiszer meghívására munkareggelire került sor Najla El Mangoush-sal, Líbia külügyminiszterével.


A Tanács részletes stratégiai eszmecserét folytatott az Öböl-térségről. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a térség országai az EU kulcsfontosságú gazdasági partnerei, emellett megkerülhetetlen szerepet játszanak a tágabb Közel-Kelet biztonságában, globális kérdésekben pedig közös érdekeik lehetnek az unióval. Szijjártó miniszter úr hangsúlyozta, hogy az Ábrahám-megállapodások megkötése mérföldkövet jelent a térség stabilitása szempontjából.

 

forrás: consilium.europa.eu

A miniszterek a közelgő EU—Keleti Partnerség csúcstalálkozó előkészítéseként tárgyaltak a Keleti Partnerségről. Szijjártó miniszter úr hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az EU több lábon álljon a hozzáférhető energiaforrások tekintetében. E tekintetben fontos szerepe van az Oroszországgal nemrégiben megkötött, hosszútávú gázellátást biztosító megállapodásnak. Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, az Európai Bizottság alelnöke megerősítette, hogy a magyar—orosz megállapodás – Ukrajna kormányának állításaival szemben – teljes mértékben megfelel az EU jognak.

A Tanács eszmecserét folytatott a nicaraguai és az etiópiai helyzetről. Utóbbi kapcsán Szijjártó miniszter úr felhívta a figyelmet arra, hogy Egyiptom kulcsfontosságú szerepet tölt be az illegális migráció megfékezésében, amely többek között az Afrika szarva térségéből irányul Európába.

Az aktuális ügyek napirendi pont keretében a Tanács Afganisztánról, Líbiáról, Tunéziáról, Maliról, Varósziáról, a COP26 klímakonferencia előkészületeiről, a nyugat-balkáni térségről és Belaruszról tárgyalt. Szijjártó miniszter úr üdvözölte Borrell főképviselő úr szándékát, hogy a Tanács soron következő ülésén stratégiai eszmecserét folytasson a klíma- és energiadiplomácia geopolitikai vonatkozásairól, valamint a Nyugat-Balkánról. Magyarország feltétlen támogatásáról biztosította Lengyelországot és Litvániát a Belarusszal közös határaikon tapasztalt illegális migrációs nyomás kezelése kapcsán.

 

forrás: consilium.europa.eu