7 Oct

A 2021. október 6-i luxembourgi Környezetvédelmi Tanácson  a miniszterek elsősorban az éghajlatpolitikához kapcsolódó aktuális kérdéseket tárgyalták meg.

Az ülésen a tagállamok az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye Részes Feleinek soron következő, 26-ik találkozójára (COP26) történő felkészülés jegyében az uniós álláspont alapjait meghatározó tanácsi következtetéseket fogadták el.  Az EU így egységes álláspont mentén tudja magát képviseltetni Glasgowban a legsürgetőbb nemzetközi klímapolitikai kérdésekben.

A miniszterek első ízben folytattak nyilvános vitát az „Irány az 55%” elnevezésű, az Unió éghajlatvédelmi fellépésének új kereteit rögzítő jogszabálycsomagról. Több tagállam jelezte aggályát, hogy az Európai Bizottság javaslata – amely az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerét a magánépületek és a közúti közlekedés emisszióira is kiterjesztené – súlyos hatással lenne a háztartások jövedelmi helyzetére. Ezt követően a tagállamok képviselői megvitatták az energiaárak gyors és radikális emelkedésével kapcsolatos fellépés uniós lehetőségeit.

A miniszterek eszmecserét folytattak a Bizottság 2030-ig terjedő időszakra vonatkozó erdészeti stratégiájáról.  Több tagállam felvetette, hogy az erdők gazdasági funkciója kisebb hangsúlyt kap a stratégiában, valamint hogy az a nemzeti kompetenciák sérelmére jelentősen túlterjeszkedik az uniós hatáskörön.