29 Jun

Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete második alkalommal adott otthont a HUNGAstRY elnevezéssel tavaly elindított eseménysorozatnak Brüsszelben. A Földművelésügyi Minisztériummal közösen rendezett esemény célja, hogy megismertesse az európai döntéshozókkal a magyar borvidékeket és a hazai gasztronómia legjavát. Az idei rendezvényen a balatoni borrégió mutatkozott be nyolc pincészettel.


A több mint 200 fő részvételével lezajlott rendezvényt több nagykövet, a tagállamok szakdiplomatái, európai parlamenti képviselők és magas rangú bizottsági tisztviselők is megtisztelték jelenlétükkel.

Stelbaczky Tibor nagykövet köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a hagyományteremtő céllal létrehozott, a magyar kormány által kiemelten támogatott HUNGAstRY nagyon pozitív fogadtatást kapott. Elmondta, a Balaton a magyar emberek számára nem csupán egy régiót, hanem sokkal inkább egy életérzést jelent.

Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte, hazánk büszke mezőgazdasági hagyományaira és gasztronómiájára. Hangsúlyozta, hogy a szaktárca által elindított Eredetvédelmi Program célja az uniós eredetvédelmi oltalom iránt bejelentett termékek számának növelése és a meglévő földrajzi árujelzőkben lévő lehetőségek jobb kihasználása.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, Tóth Péter ismertette a magyar mangalica fajta történetét és sajátosságait.

A borokat Kielmayer Kristian sommelier mutatta be. A rendezvényre Magyarországról kiszállított alapanyagokból készült többek között harcsapaprikás, füstölt pisztráng, mangalica sült, marhanyelv és szürkemarha pörkölt.

A Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseleti Irodájának (HUNINEU) támogatása mellett a Liszt Ferenc-díjas Pál István „Szalonna” és bandája a magyar népzenéből adott ízelítőt a vendégeknek.

 

 

A brüsszeli Cinquantenaire Parkban 2017. július 8-9. között megrendezendő II. Magyar Fesztivál koncertekkel, táncelőadásokkal, gyermekprogramokkal, kézműves vásárral és a magyar gasztronómia legjavával vár minden érdeklődőt.