30 Nov

A klímacsúcs első napján az állam és kormányfők részvételével tartották a világ vezetőinek fórumát, amelyen több mint 110 államfő vett részt. Ezt követően több munkacsoporton belül folyik a munka, míg december 7-8-án tartják a konferencia magas szintű szegmensét. Hazánkat az előbbin Áder János köztársasági elnök, míg az utóbbin Aradszki András államtitkár képviseli.

Az idei klímakonferencia célja egy globális, ambiciózus és jogilag kötelező érvényű megállapodás elérése, melynek keretében a világ valamennyi országa vállalja az üvegházhatású-gázok kibocsátásának csökkentését és az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérést a következő évtizedekre. A legfőbb cél, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedést 2 Celsius fok alatt lehessen tartani az 1990-es szinthez képest, ezzel elkerülve a klímaváltozás egyre inkább fenyegető jelenségeit. Az új klímaegyezmény 2020-tól lépne életbe, felváltva a jelenleg hatályos Kiotói Egyezményt, melyet még 1997-ben írtak alá és 2005. februárban lépett életbe.

A konferencia első napján az esemény házigazdái François Hollande, francia elnök és Laurent Fabius, külügyi és nemzetközi fejlesztési miniszter, 150 állam- és kormányfőt fogadott. Az eseményen beszédet mondott Áder János köztársasági elnök is, aki hangsúlyozta, hogy azonnali cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy a negatív hatásokat mérsékeljük. A klímacsúcs második hetében kerül megrendezésre az a magas szintű találkozó, ahol az egyes résztvevő államok miniszterei szólalnak fel a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében. Hazánkat az esemény ebben a szakaszában, Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára fogja képviselni.

A nemzetközi klímatárgyalásokkal kapcsolatban további információ, elérhető az alábbi linkeken:
Európai Bizottság: http://ec.europa.eu/clima/events/articles/0107_en.htm

A konferencia honlapja:
 http://www.cop21.gouv.fr/en/
 http://unfccc.int/meetings/paris_nov_2015/meeting/8926.php