Az Európai Unió Tanácsának francia elnöksége szervezésében 2022. március 3-án Brüsszelben került megrendezésre a Bel- és Igazságügyi Tanács belügyi napja, amelyen Magyarországot Pogácsás Tibor államtitkár képviselte.


 

 

A belügyminiszterek eszmecserét folytattak a schengeni térség általános helyzetéről és megerősítették, hogy minden eddiginél nagyobb szükség van a schengeni térség politikai irányításának az operatív szinttel történő jobb összehangolására. A miniszterek egyetértettek azzal, hogy a schengeni térség megfelelő működése az Európai Unió egésze szempontjából meghatározó jelentőséggel bír. A belügyminiszterek továbbá általános megközelítést fogadtak el a schengeni értékelési mechanizmusról szóló rendelet kapcsán, majd munkaebéd keretében a Latin-amerikai Belbiztonsági Bizottság (CLASI) tagállamainak biztonsági minisztereivel együtt vitatták meg a kábítószerkereskedelem és szervezett bűnözés elleni küzdelem közös vonatkozású kérdésköreit. Az Ukrajnában kialakult helyzetre tekintettel a miniszterek, az Ideiglenes Védelmi Irányelv 2001-es hatálybalépése óta első alkalommal döntöttek az Irányelv aktiválásáról. Végezetül szakpolitikai vitára került sor a francia elnökség a migráció kérdése esetében javasolt lépésről-lépésre történő haladást célzó megközelítéséről.

 

 

Pogácsás Tibor államtitkár úr hozzászólásában az illegális migráció kérdésköre kapcsán Magyarország korábbi álláspontját fenntartva hangsúlyozta, hogy a tömeges beáramlás vagy annak fenyegetésének megakadályozása érdekében a hazánk déli határain eredményesen alkalmazott határvédelmi intézkedéseket a szolidaritás egyenrangú eszközeként kell elismerni, mivel védik a schengeni övezet integritását és biztosítják valamennyi uniós tagállam belső biztonságát. Hozzátette, hogy a schengeni térség megfelelő működése Magyarország egyik prioritása, ennek megfelelően támogatjuk a francia elnökség azon törekvését, hogy a schengeni övezet politikai szintű irányítása terén a Tanács kiemelt szerepet kapjon. Az ukrán válsággal összefüggésben kiemelte, hogy Magyarország megfelelően felkészült a konfliktus elől menekülők befogadására és ellátására, így az Ukrajna területéről érkezett ukrán állampolgárokat, valamint az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárokat nemzeti joga alapján már most is ideiglenes védelemre jogosultként (menedékesként) ismeri el.