16 Nov

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 15-én Brüsszelben megtartott ülésén az agrárminiszterek tanácsi következtetéseket fogadtak el a 2030-ig tartó új Uniós Erdőstratégiáról. Emellett eszmecserét folytattak az élelmiszer-ellátási és élelmezésbiztonsági vészhelyzeti terv bizottsági közleményéről és a sertéságazat nehéz helyzetéről. Magyarország bemutatta a KAP stratégiai tervek elfogadásáról és az új teljesítési modellről elfogadott V4+3 közös nyilatkozatát.

Az uniós agrárminiszterek a 2030-ig tartó új Uniós Erdőstratégiáról tanácsi következtetéseket fogadtak el. Üdvözölték a fenntartható erdőgazdálkodás pillérei közötti egyensúly megteremtésére tett erőfeszítést, emellett azonban a szubszidiaritás elvének tiszteletben tartására is felhívták a figyelmet. Magyarország is támogatta a tanácsi következtetések elfogadását. Nagy István az agrártárca vezetője hangsúlyozta, hogy számunkra prioritás a meglévő erdőterületek megőrzése és a fával borított területek gyarapítása és felhívta a figyelmet az erdők gazdasági és társadalmi szerepére. Kiemelte, hogy az erdőgazdálkodás döntően tagállami hatáskör.

A Bizottság bemutatta az élelmiszer-ellátási és élelmezésbiztonsági vészhelyzeti tervre vonatkozó november 12-én megjelent közleményét. Kiemelte, hogy az uniós élelmiszer-ellátási lánc általában ellenálló, azonban igyekeztek beazonosítani a meglévő hiányosságokat, a jövőbeli válsághelyzetek kapcsán pedig az uniós szintű felkészültséget javító intézkedésekre javaslatot tenni a Termőföldtől az asztalig stratégiában foglaltakkal összhangban.

A sertéságazat nehéz helyzete kapcsán számos tagállam – köztük Magyarország is – ismételten rendkívüli intézkedések bevezetésére szólította fel a Bizottságot a krízishelyzetben lévő szektor megsegítése érdekében. Sajnálatos módon a Biztos ebben az esetben is elutasította tagállamok erre vonatkozó kérését.

Magyarország bemutatta a KAP stratégiai tervek elfogadásáról és az új teljesítési modellről elfogadott közös nyilatkozatot, melyet a V4 országok és Bulgária, Románia és Horvátország agrárminiszterei október 8-án Budapesten írtak alá. A nyilatkozatot jegyző tagállamok felszólították a Bizottságot, hogy tegyen meg mindent a másodlagos joganyagok mihamarabbi elfogadása érdekében. A stratégia tervek bizottsági értékelési és jóváhagyási folyamatával kapcsolatban a méltányosság, objektivitás és átláthatóság kritériumát hangsúlyozták. Kiemelték, hogy a tagállamokon csak jogi kötőerővel bíró kötelezettségek kérhetők számon. Nagy István miniszter kiemelte, hogy az új teljesítési modell végrehajtása nem vezethet az adminisztratív terhek növeléséhez. A kihívások kapcsán az időbeli nyomás és a hiányos jogalap okozta nehézségeket emelték ki a hozzászólók, teljes mértékben támogatták a nyilatkozat azon pontját, mely szerint kizárólag a jogi kötőerővel bíró előírások képezhetik a stratégiai tervek jóváhagyásának alapját.