9 Dec

A Versenyképességi Tanács december 1-i ülésén a miniszterek megegyeztek az európai félvezető-ökoszisztéma megerősítését célzó intézkedési keret létrehozásáról. A javaslat fő célja Európa csipgyártási kapacitásainak növelése. A Tanács általános megközelítést ért el további két ügyben is, mégpedig a vállalati fenntarthatósági átvilágításról szóló irányelvjavaslatról, valamint a kézműves és ipari termékek földrajzi árujelzőiről szóló rendeletjavaslat tekintetében. Utóbbi kapcsán magyar részről nagyra értékeltük, hogy az új oltalmi rendszernek köszönhetően a helyi előállítóink termékeinek reputációja és értéke nőni fog, nem csupán az EU-ban, hanem azon túl is.

A Tanács ezen kívül következtetéseket fogadott el a 2030-ra vonatkozó európai turisztikai menetrendről, mely különböző intézkedéseket is tartalmaz az ágazat fenntartható működésének, digitalizáltabbá válásának elősegítésére.


A Tanácsülés második napján, a kutatási formációban Magyarországot Csák János miniszter úr képviselte. Az ülésen a miniszterek jóváhagyták a kutatási infrastruktúrákról- és az új európai innovációs menetrendről szóló tanácsi következtetéseket, ill. elfogadták a Tanács ajánlását a tudás hasznosítására vonatkozó vezérelvekről. Ezen kívül szakpolitikai vitát folytattak a „tudomány, mint a tagállami szakpolitikai döntéshozatalt támogató eszköz” témában. Csák miniszter úr ezzel kapcsolatban jelezte, hogy egy új kormányközi testületet kívánunk létrehozni, amelynek feladata lesz a kutatási eredmények gyakorlati hasznosításának biztosítása egyes kiemelt területeken, valamint ezek integrálása a politikai döntéshozatalba.

Az űrpolitikai formációban a miniszterek a Kopernikusz és Galileo európai zászlóshajóprogramok által előállított műholdas adatok jobb kihasználásáról tartottak eszmecserét, és várakozással tekintenek a Bizottság erre vonatkozó, a jövő év folyamán kidolgozandó stratégiájára.