6 Nov

Valamennyi európai uniós pénzügyminiszter meghívást kapott az Eurogroup hétfői ülésére, ahol a miniszterek a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) fiskális szabályrendszerének megváltoztatásáról, egy új pénzügyi eszköz létrehozásáról, valamint a bankunió kiteljesítéséről tárgyaltak - ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.


A tárcavezető aláhúzta: a GMU bővítése során kiemelten fontos az egyenlő elbánás, valamint az egyenlő versenyfeltételek biztosítása, a jövő tervezésénél a teljes Európai Unió fejlesztésére kell figyelni.

Az uniós költségvetési keretrendszerről szólva Varga Mihály elmondta: az jelentősen hozzájárult a tagállamok államháztartási pozíciójának javításához, a bonyolulttá vált szabályok azonban már a végrehajtás rovására mennek, így indokolt az egyszerűsítés.
 
A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy az eurózóna gazdaságpolitikájának alakításánál kiemelten figyelni kell azon tagállamokra is, amelyek még nem használják a közös pénzt, de már teljesítik a feltételeket, mint Magyarország. Egy új, az euróövezeti országok számára segítséget nyújtó pénzügyi eszköz nem okozhat extra terhet az övezeten kívüli tagállamok számára, ezért annak létrehozása előtt tisztázni kell a felhasználás és a finanszírozás részleteit – jelentette ki Varga Mihály.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)