9 Mar

Magyarország és Szlovákia több közép-kelet-európai tagállam támogatásával hívta fel a figyelmet az élelmiszerek kettős minőségének problémájára. A több tagállamban is elvégzett vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy létezik a kettős minőség az élelmiszerek Európai Unión belüli piacán. A felvetés mellett felszólalók egyetértettek abban, hogy ez a jelenség súlyosan sérti a fogyasztók érdekeit, és általános bizalomvesztést okoz.

Az ülésen Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiemelte, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy az élelmiszerek minőségével kapcsolatban egyes cégek másodrendű uniós állampolgároknak tartják a közép-kelet-európai polgárokat. Ahogy minden európainak, a magyar fogyasztóknak is joguk van ahhoz, hogy megbízható minőségű árut vásároljanak. Magyarországnak az az álláspontja, hogy konkrét jogi keretrendszerre van szükség számonkérhetőséggel és elszámoltathatósággal. A témában az Európai Bizottság párbeszédet kezdeményez a tagállami illetékes hatóságokkal.

A Közös Agrárpolitika jövőjével kapcsolatos vita szorosan kapcsolódott a KAP modernizálásáról és egyszerűsítéséről szóló nyilvános konzultációhoz. Magyarország az ülésen kiemelte, hogy továbbra is erős, kétpilléres KAP-ra van szükség, amely kellő forráskerettel rendelkezik a szerződésekben lefektetett célok megvalósításához. A KAP költségvetését meg kell őrizni, az nem fordítható más célokra. El kell kerülni, hogy a gazdák fizessék meg egy-egy politikai döntés árát. Kiemelten fontos, hogy a KAP forrásait a gazdák kapják, ezért új célok KAP-ba történő beemelése csak az ahhoz szükséges többletforrások biztosításával valósítható meg. Emellett elengedhetetlen a valódi egyszerűsítés megvalósítása a KAP minden területén.