23 Feb

Az Általános Ügyek Tanácsa 2022. február 22-i ülésén Magyarországot Ökrös Oszkár államtitkár képviselte. A Tanácsot Clément Beaune, EU ügyekért felelős francia államtitkár elnökölte, a Bizottságot pedig Dubravka Šuica, Věra Jourová és Maroš Šefčovič alelnökök, valamint Didier Reynders biztos képviselték.

Az Európai Tanács 2022. március 24-25-i ülésének előkészítése

A március 24-25-i Európai Tanács előkészítése keretében az Általános Ügyek Tanácsa eszmecserét folytatott az annotált napirendtervezet alapján a külkapcsolatokról, az orosz-ukrán válság legutóbbi fejleményeiről, a biztonság- és védelempolitikáról, a COVID-19 világjárványról, az Európai Szemeszterről, valamint az energiaárakról.

Európa jövőjéről szóló Konferencia

Az Általános Ügyek Tanácsának 2022. február 22-i ülésén a miniszterek eszmecserét folytattak az Európa jövőjéről szóló konferencia (https://futureu.europa.eu/?locale=en) kapcsán a fennmaradó lépésekről. A francia elnökség és a miniszterek hangsúlyozták, hogy a folyamat középpontjában továbbra is a polgárok kell, hogy álljanak, az ő ajánlásaik figyelembevételével kell, hogy a Konferencia záró dokumentuma és a benne foglalt következtetések elkészítésre kerüljenek. Hangsúlyozásra került, hogy a folyamat során az átláthatóság és az inkluzivitás elvei alapján kell eljárni. A Konferencia záró eseményére 2022. május 9-én, az Európa-napon kerül sor.

A felkészültség, a reagálóképesség és a jövőbeni válságokkal szembeni ellenállóképesség erősítése

A miniszterek orientációs vitát folytattak a felkészültség, a reagálóképesség és a jövőbeni válságokkal szembeni ellenállóképesség fokozásáról, azzal a céllal, hogy politikai iránymutatást adjanak a további munkát illetően. A felszólaló tagállamok mindegyike aláhúzta, hogy az Európai Uniónak a jövőben készen kell állnia arra, hogy szembenézzen a változó természetű válságokkal, továbbá a válsághelyzetekre való felkészültség fokozása érdekében javítani szükséges a válsághelyzetek korai beazonosításán.

Lengyelország meghallgatása az EUSZ 7. cikk szerinti eljárás keretében

A Tanács meghallgatást tartott a jogállamiság lengyelországi helyzetével kapcsolatban az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése szerinti eljárás keretében. A meghallgatáson az Európai Bizottságnak az eljárás alapjául szolgáló, indokolással ellátott javaslatában foglalt témákat tárgyalták, a Tanács által 2019-ben jóváhagyott standard szabályok alapján.

EU-UK kapcsolatok

Az Európai Bizottság tájékoztatta a Tanácsot az EU-UK kapcsolatok helyzetéről. Šefčovič alelnök beszámolt a Vegyesbizottság február 21-i üléséről, amely a Kilépési Megállapodás végrehajtásával és alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket tekintett át, különösen az állampolgárok jogainak megőrzése és az Északír/Ír Jegyzőkönyv területén.

Az újságírók helyzete az Európai Unióban

Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya tragikus halálának negyedik évfordulójára emlékezve Szlovákia kezdeményezte az újságírók EU-n belüli helyzetének megvitatását, és további javaslatokat nyújtott be a védelmükre vonatkozóan.