20 Mar

A Környezetvédelmi Tanács 2023. március 16-i ülésén Magyarországot Dr. Raisz Anikó környezetvédelmi államtitkár képviselte.

Az ülésen a miniszterek megállapodtak az ipari kibocsátásokról szóló irányelv tervezetről, így elkezdődhetnek a tárgyalások az Európai Parlamenttel.

Az Irányelv eddig általában véve hatékony eszköznek bizonyult az ipari tevékenységekből származó szennyezés megelőzésében és ellenőrzésében, de a miniszterek egyetértettek abban, hogy bizonyos fejlesztéseket kell végrehajtani, hogy hozzájáruljunk a Zöld Megállapodás végrehajtásához.


Dr. Raisz Anikó államtitkár elmondta, hogy a tárgyalások során támogattuk a javaslat irányát, azonban nem értettünk egyet a hatály kiterjesztésével az állattartó telepek esetén; összességében azonban a megtárgyalt változat már mérlegelhető kompromisszumot jelent.

A miniszterek emellett megvitatták a szén-dioxid eltávolítás tanúsítási keretrendszerről szóló rendelet, csomagolás és csomagolási hulladékokról szóló rendelet és a települési szennyvízkezelési irányelv felülvizsgálatáról szóló jogszabályjavaslatok egyes kiemelt kérdéseit. A környezetvédelmi miniszterek megvitatták a szén-dioxid eltávolítás tanúsítási keretrendszerét létrehozó rendelet tervezetét. A tagállamok általában üdvözlik a tervezetet, amely hozzájárulhat az uniós klímapolitikai törekvésekhez. Többségük úgy véli, hogy a javaslatban bizonyos elemek további kidolgozásra szorulnak, beleértve egyebek mellett a minőségi kritériumokat, elszámolási szabályokat. Több tagállam felhívta a figyelmet a kettős elszámolás elkerülésének fontosságára, továbbá a nemzeti sajátosságok figyelembevételére. Raisz Anikó államtitkár kiemelte az adminisztratív teher minimalizálása, kettős elszámolás elkerülése, átláthatós szabályozás szükségét, továbbá, hogy Magyarország támogatná egy központi uniós nyilvántartás létrehozását.

A csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló rendelet tervezetről szóló vitában a tagállamok szükségesnek tartották kiemelni a tagállami mozgástér megőrzésének igényét a környezetvédelmi célok hatékony elérése érdekében.

A települési szennyvízkezelésről szóló irányelvjavaslat fő kérdéseit illetően a miniszterek – bár üdvözölték a javaslatot, annak ambíciószintjét általában túl magasnak ítélték. Különösen aggasztónak találják a hatálynak a kistelepülésekre való kiterjesztését, a harmadik fokozatú tisztítás előírásainak szigorítását és egy új tisztítási fokozat előírását a mikroszennyezőkre. A tagállamok úgy vélik, hogy a szigorúbb előírások teljesítésére a javaslat nem nyújt elegendő időt, ezért a határidők meghosszabbítását kérik.

Az Európai Szemeszter zöldítéséről folytatott miniszteri kerekasztal során a miniszterek egyetértettek abban, hogy a közbeszerzésben hangsúlyosan kell érvényesíteni a zöld szempontokat és ki kell vezetni a környezetre káros támogatási formákat. 

Az egyebek napirendi pontok keretében Lengyelország ismertette a háborúnak az ukrajnai természeti környezetre gyakorolt hatásáról szóló jelentést. Az Európai Bizottság bemutatta továbbá a nehéz tehergépjárművek szén-dioxid kibocsátási sztenderdjeire vonatkozó javaslatát (HDV), illetve Ausztria Magyarország támogatásával részletesebb hatásvizsgálatot kért az új génkezelési technikák ügyében.