11 Mar

Három hete tárgyalta ez a Tanács a koronavírus fertőzésekhez kapcsolódó közös kihívásokat. Akkor még alig éreztük közvetlenül a járvány hatását, így a hangsúlyt a felkészülésre helyeztük. Mára a COVID-19 járvány kézzelfogható valóság, és az EU-n belüli transzmisszió ad nekünk feladatot.

Magyarországon is megvannak az első esetek, ami nem meglepő, hiszen tudtuk, hogy csak idő kérdése és a felkészülés szakaszából a válaszadás szakaszába kell lépnünk. A magyar egészségügyi ellátórendszer készen áll a járvány megjelenésére. Megvannak a szükséges laboratóriumi és ellátási kapacitásaink, annak érdekében, hogy a lakosságnak megfelelő védelmet biztosítsunk.

 

Ebben a készültségben fontos szerepet játszott az a jó nemzetközi és EU szintű együttműködés, amelynek köszönhetően időt nyertünk kapacitásaink megerősítésére. A WHO nyújtotta koordináció, az ECDC iránymutatásai, az uniós polgári védelmi mechanizmus, az Egészségügyi Biztonsági Bizottság munkája és az uniós politikai válaszadási (IPCR) mechanizmus egyaránt fontos eszközök voltak. A von der Leyen elnök asszony által létrehozott sürgősségi munkacsoport pedig megnyugtató jele annak, hogy a Bizottság tudatában van annak, hogy a kihívások számos ágazatot érintenek.

Úgy gondoljuk, hogy ezek a mechanizmusok megfelelő keretet adnak az együttműködésnek. Éppen ezért óvatosnak kell lenni újabb horizontális struktúrák létrehozatalával a szükségtelen munkaterhek elkerülése érdekében.

Egyetértünk, hogy a jó válaszadási képesség megtartása érdekében szorosabban együtt kell dolgoznunk. Ez különösen a következő területeket érinti:

  • szükség van a helyzet ágazatokon átívelő nyomon követésére, hogy a mindennapi élet zökkenőmentességét, amennyire lehet, fenntarthassuk;
  • fontosnak tartjuk az egyéni védőfelszerelések terén a közös uniós beszerzést;
  • a koordináció az utazási tanácsok és a belépési pontokon tett intézkedések terén kiemelt szerepet játszik,
  • a globális értékláncok sértetlenségére is törekedni kell, különös tekintettel a gyógyszergyártásra. Kérjük az Európai Bizottságot, hogy az Európai Gyógyszerügynökséggel és a tagállami hatóságokkal és az érdekelt felekkel együttműködve, hajtsa végre azokat az eljárásokat, amelyek szükségesek a gyógyszer-alapanyag ellátás biztonságához,
  • továbbra is fenn kell tartanunk az összehangolt és megnyugtató kommunikációt a nyilvánosság, illetve az egészségügyi személyzet felé, a pánik elkerülése érdekében.

Nem tudjuk meddig lesz velünk a járvány, de Magyarország maximális mértékben elkötelezett az uniós együttműködésben a polgárok erősebb védelme érdekében.