12 Dec

2017. december 5-én Brüsszelben, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén került megrendezésre a Duna Régió Stratégia fenntartható energia prioritási területének (PA2) 4. Stakeholder Szemináriuma, a régió és az EU intézmények energetikai szakértőinek részvételével.


Az esemény a prioritási területet koordináló országok – Magyarország és Csehország – közös szervezésében valósult meg azzal a céllal, hogy megvizsgálja, milyen lépések szükségesek még a régióban az Energia Unió céljaival összhangban lévő gázpiaci integráció megvalósulásához.

A rendezvényt Kozma György, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének kabinetfőnöke és Roman Diatka, Csehország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének osztályvezetője nyitotta meg, ezt követően került sor két tanulmány bemutatására, amelyek megalapozták a délutáni szekció panelbeszélgetését. Az első tanulmányt a Masaryk Egyetem szakemberei készítették a gázpiaci integráció jelenlegi helyzetéről és az előtte álló kihívásokról. A második tanulmányban a Regionális Energiakutató Központ (REKK) tudományos munkatársai a 2020-as évet, mint fontos mérföldkövet vizsgálták meg, kiemelve az addig várható legfontosabb szakpolitikai, infrastrukturális és geopolitikai fejleményeket.

A prezentációkat követő, gázpiaci integráció témában folytatott panelbeszélgetés során a régió energetikai szakemberei osztották meg gondolataikat az új amerikai szankciók orosz gázvezetékekre gyakorolt hatásáról és Ukrajna gázpiaci integrációjának helyzetéről, különösen az elhúzódó Gazprom-Naftogaz ítélet tükrében. A panel tagok ezután megvitatták a 3. energia csomag új kiegészítését, úgy mint annak időzítését, eredményességét és alkalmazhatóságát. A Gazprom és a Naftogaz viszonya, a Gazprom kilátásai, céljai és célkitűzései, valamint Ukrajna, mint tranzit útvonal jövőbeli szerepe szintén felmerült a beszélgetés során.