26 Jan

Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országok (V4) kormányfőinek pénteki budapesti csúcstalálkozóját követő panelbeszélgetésen.


A  V4 hozzáad Európa erejéhez, nem pedig elvesz

A visegrádi államok hozzáadnak Európa erejéhez, nem pedig elvesznek tőle - jelentette ki a miniszterelnök. A V4 a leggyorsabban fejlődő régió Európában - hangoztatta Orbán Viktor, kijelentve azt is, hogy a V4-ek nem megsegítettek, nem kérelmezők, hanem egy öntudatos közösséget alkotnak, amely legalább annyit ad az EU-nak, mint fordítva, sőt a régi uniós tagállamok valójában keresnek "a velünk való együttműködésen".

tn496c0.jpg
 
 
Újratervezésre van szüksége Európának

Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten. A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfőinek találkozóján Orbán Viktor felszólalásában kiemelte: "Európa-párti politikusok vagyunk".

A célunk az, hogy Európa erősebb legyen, az új tervben kell lennie egy a munkaalapú társadalomra utaló passzusnak, Európának technológiailag vissza kell kerülnie a csúcsra, saját európai véderő kell, továbbá nem európai egyesült államokról, hanem szabad nemzetek szövetségéről kell beszélni - sorolta.

A kormányfő szerint ez mind lehetséges, a kérdés, hogy lesz-e elég jó vezetés e célok eléréséhez.

 
tn496c0.jpg
 
 

Nem marad európai kereteken belül a bevándorlás problémája

A miniszterelnök szerint nem marad európai kereteken belül a migráció problémája, jól látható, hogy a vita az európai színtérről a világszíntérre helyeződik, és erre is választ kell adnia Európának.

Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőinek találkozóján emlékeztetett: Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár már 2004-ben arról beszélt, hogy a migráció megoldás, és nem probléma, és a mostani ENSZ-főtitkár a napokban szintén azt jelentette ki, hogy a migráció jó dolog.

A kormányfő hangsúlyozta: "mi segítünk annak, akinek kell, de nem fogadunk be migránsokat, nem akarunk bevándorlóországgá lenni."

A V4-ek nyilatkozata Európa jövőjéről magyarul itt angolul itt érhető el.

(MTI, fotó: Árvai Károly, kormany.hu)