8 Mar

Brüsszelben rendezték 2019. március 7-8-án a Bel- és Igazságügyi Tanács soros ülését. A belügyi napon a magyar delegációt Kontrát Károly belügyminiszterhelyettes vezette.


Az ülés központi témája az Európai Unió közös menekültügyi rendszerének reformjával kapcsolatos továbblépés kérdése volt. A Bizottság 2016-ban bemutatott javaslataiban mindezidáig nem sikerült megállapodásra jutni, az európai parlamenti választások okán 2019 áprilisában pedig lezárul a jelenlegi uniós jogalkotási ciklus.

Az ülésen az EU román elnöksége arról számolt be, hogy a menekültügyi csomagot képező hét jogalkotási javaslatról továbbra sem sikerült konszenzust elérni. Németország és Franciaország - a nyugat-európai és az északi tagállamok támogatása mellett - javaslatot tettek arra, hogy a menedékkérők regisztrálása és az unión belüli mozgások megállítása érdekében legalább a csomag egyes elemeit fogadják el a résztvevők. Ezek a részek arra irányultak, hogy a menedékkérők kötelező és automatikus elosztására vonatkozó uniós jogalkotást felgyorsítsák. Döntés nem született, azaz a javaslatot nem sikerült keresztülvinni, azonban ez a kísérlet is jelzi, hogy továbbra is Brüsszel tervei között szerepel a migránsok kötelező elosztása.

 
tn496c0.jpg
 
Kontrát Károly a Tanács ülésén kifejtette, hogy a menekültügy és a migráció jelenleg meghatározó kérdés Európában. Magyarország Kormányának álláspontja szerint a problémákat az adott harmadik országok területén kell kezelni. Az Európai Uniónak ehhez kell támogatást nyújtania, nem pedig behozni ezeket a problémákat az EU területére. Ennek megfelelően az Európai Unió közös menekültügyi rendszere reformjának célja az legyen, hogy megállítsa az illegális migrációt, és felszámolja a menekültügyi rendszerrel való visszaéléseket. Az Európai Tanács döntésének megfelelően a célok konszenzussal való meghatározását követően lehet továbblépni a menekültügyi rendszer reformját illetően. Éppen ezért a menekültügyi reformot csak egy csomagban lehet elfogadni, annak megbontása az egyes kérdések közötti szoros összefüggések miatt nem lehetséges.


Magyarországhoz hasonlóan a többi V4 ország, valamint Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Ciprus, Málta és Spanyolország sem tudta elfogadni, hogy a menekültügyi csomag egyes javaslatai önállóan kerüljenek elfogadásra - a menekültügyi csomag megbontására vonatkozó javaslat nem kapta meg a Tanácson belül a szükséges támogatást. Ez jelentős siker, és megfelel Magyarország érdekeinek, hiszen a visegrádi országok által megvalósított együttműködésnek köszönhetően egyelőre nem tudták keresztülvinni  a menedékkérők kötelező és automatikus elosztására vonatkozó európai bizottsági javaslatokat.

(Belügyminisztérium / MTI, fotó: Európai Unió)