13 Dec

A 2017. december 8-ai EPSCO tanácsülésen a magyar delegáció kiemelte, hogy számos jel utal arra, hogy az uniós gyógyszerpiac működése nem támogatja megfelelően a tagállami egészségügyi ellátórendszerek fenntarthatóságát.


Görögországban költségvetési egyensúly fenntartása érdekében elrendelt árcsökkentések miatt egy rák gyógyszer kivonására került sor a gyártó részéről, míg Romániában a párhuzamos kereskedelem vezetett gyógyszerhiányhoz. Az Európai Bizottság jelentése a gyermekgyógyszer-rendelet alkalmazási tapasztalatairól rámutatott, hogy a gyermekgyógyszerek fejlesztése nem elsősorban a gyermekek terápiás szükségleteit veszi figyelembe. Mindezek olyan körülmények, amelyet bizonyítják, hogy a gyógyszerek nem mindennapi árucikkek, így ennek megfelelő szabályozási környezetre és tagállami összefogásra van szükség. Magyarország Lengyelországgal, Szlovákiával, Litvániával, Szlovéniával és Horvátországgal karöltve maga is részt vesz egy olyan regionális együttműködésben, amelynek célja az igazságos gyógyszerárak elérése és az ellátásbiztonság garantálása.

Magyarország nagyra értékeli, hogy az észt elnökség számára a digitalizáció, mint átfogó elnökségi prioritás az egészségügy terén is szerepet kapott. Az elektronikus egészségügy és a hozzá kapcsolódó megoldások és alkalmazások jelentős mértékben javíthatják az ellátórendszer hatékonyságát, és segítenek választ adni mindazon kihívásokra, amelyek jellemzik a ma egészségügyért. Magyarország számára a 2017-es év az e tekintetben mérföldkőnek tekinthető, hiszen novemberben elindult az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, amely a magyar egészségügyet digitális alapra helyezi. Az e-egészségügy témakörét Magyarország a Visegrád országcsoport soros elnökeként is napirenden tartja. 2017 novemberében az Antall József tudásközpont Az egészségügy jövője a digitalizáció korában (The future of healthcare in the age of digitalisation) címmel rendezett konferenciát, amely külön hangsúlyt fektetett a V4 országok elektronikus egészségüggyel kapcsolatos kihívásaira.

A Tanács elfogadta alkoholpolitikai tanácsi következtetéseket, és tájékoztatást kapott az Európai Bizottság és az OECD által az „Egészség az EU-ban” folyamat keretében elfogadott országprofilokról.

Az ülés végén a soron következő bolgár elnökség mutatta be prioritásait, amely elsősorban a gyermekek egészséges étkezésére és a hatékonyabb gyógyszerellátásra koncentrál majd.

A tanácsülést megelőző napon Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Kiril Ananiev bolgár egészségügyi miniszter kétoldalú találkozó keretében folytatott eszmecserét a bolgár elnökségi prioritásokról, illetve a gyógyszer-ártámogatás és a biztonságos gyógyszerellátás aktuális kérdéseiről. Balog Zoltán tájékoztatást adott a gyermekek egészség-megőrzését szolgáló egyes intézkedésekről, így a népegészségügyi termékadóról, a közétkeztetési rendeletről és a mindennapos testnevelésről. Emellett ismertette a magyar gyógyszerártámogatási rendszer azon intézkedéseit, amelyek az innovatív gyógyszerek hozzáférését segítik elő, és beszámolt az oltóanyagok regionális beszerzési lehetőségeinek vizsgálatáról.