27 Sep

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága szeptember 25-i ülésén Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a német szaktárca képviselőjével együtt mutatta be az EP képviselőknek a két ország kezdeményezésére 14 uniós tagállam által július 18-án Brüsszelben aláírt dokumentumot.

„Nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország a GMO-mentes fehérje önrendelkezést célzó kezdeményezések és programok élére állt az Európai Unióban” - emelte ki Nagy István.

Ezt jól jelzi az is, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi szakbizottságában Hölvényi György képviselő (FIDESZ-EPP) a téma jelentéstevője.

Magyarország agrárpolitikájában stratégiai jelentőséggel bír a fehérjetakarmány előállítás ösztönzése, valamint az állattenyésztési ágazatok számára a GMO-mentes fehérjeforrás biztosítását célzó eszközrendszer megteremtése.

A pillangós növényeknek alapvető szerepük van a fenntartható mezőgazdaságban, az élelmiszer ellátás biztonságában, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésében és az egészséges táplálkozásban.

Tudatosítani szükséges az európai fogyasztók felé, hogy a fenntartható mezőgazdasági termelés többek között olyan technológiák ötvözését jelenti, amelyek megőrzik a talaj termőképes állapotát, nem szennyezik a felszín alatti vizeket, figyelemmel vannak a biológiai sokféleségre, és megóvják a genetikai erőforrásokat.

„A kormány meggyőződése, hogy a versenyképes és fenntartható élelmiszertermelés jövője a GMO-mentes termelésben van. A GMO-mentes élelmiszer előállítás megalapozására 2013-ban fehérjeprogramot indítottunk, ebben a hüvelyes növények nagyon fontos szerepet töltenek be” – hangsúlyozta beszédében Nagy István.

Magyarország szerint Európának új, átfogó fehérjepolitikára van szüksége a mezőgazdaságban és az élelmiszerelőállítás terén. Ezen politikának fel kell váltania az élelmiszerek és az állati takarmányok import szójababtól való függését.

„A brüsszeli látogatás legfontosabb hozadéka, hogy a parlamenti képviselők által még szélesebb körben tudatosítani tudjuk az európai fehérjenövény termesztés megerősítésének fontosságát ” - fejezte be rövid értékelését a szaktárca államtitkára.

 

http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/nagy-istvan-az-europai-parlamentben-bemutatta-az-europai-szoja-nyilatkozatot