10 Mar

Az első Környezetvédelmi Tanácson a környezetvédelmi és klíma miniszterek véleményt cseréltek az Európai Zöld Megállapodásról, különösen azokról a konkrét lépésekről és intézkedésekről, amelyeket meg kell tenni azért, hogy az EU elérje a klímasemlegességi célt 2050-re. A tagállamok többsége üdvözölte az Európai Zöld Megállapodást. Számos tagállam hangsúlyozta, hogy sürgős fellépésre és további intézkedések bevezetésre van szükség a klímaváltozás elleni harcban, melyhez a Zöld Megállapodás keretet biztosít. Több miniszter az EU vezető szerepének megerősítését és annak fontosságát hangsúlyozták a COP26 klímakonferencia előtt.

A Tanács elfogadta az EU és tagállamai hosszú távú alacsony szén-dioxid kibocsátás fejlesztési stratégiáját tartalmazó UNFCCC felé benyújtásra kerülő beadványt. Az EU és tagállamai teljes mértékben elkötelezettek a Párizsi Megállapodás és céljainak végrehajtása, és az EU klímasemlegességi célja mellett.

A miniszterek szintén elfogadták a levegőminőségről szóló tanácsi következtetéseket.  A dokumentum célja a következő időszakra meghatározni azokat a politikai célkitűzéseket, amelyek figyelembevételével készíthető el az EU levegőtisztaságvédelmi stratégiája, illetve kapja meg a Bizottság azokat a javasolt feltételeket, amelyeket figyelembe kell vennie a jogszabályok előkészítésekor.

Ezt követően a miniszterek véleménycserét folytattak arról, hogy az Európai Szemeszter keretében a zöld szempontok milyen módon kerüljenek megjelenítésre. A hozzászóló tagállamok üdvözölték a környezeti szempontokat azzal, hogy a szemeszter fókuszának meg kell őriznie a makroökonómiai szemléletét.

Az Európai Bizottság bemutatta az Európai Klímatörvényt, az Igazságos átállás Alapra vonatkozó javaslatát és az Fenntartható Európa Beruházási Tervre vonatkozó közleményét.
A minisztereknek lehetőségük volt az első gondolataik kifejezésére az új klímatörvénnyel kapcsolatban. A miniszterek hangsúlyozták az EU-s támogatási mechanizmushoz és finanszírozás eszközökhöz való hozzáférés fontosságát, valamint az igazságos átállást a klímasemlegességre, és támogatták az Igazságos átállás Alap létrehozását.