12 Mar

A magyar kormány továbbra sem támogatja az otthoni pálinkafőzés megadóztatását, ezért igyekszik elérni, hogy az unió engedélyezze a saját célra történő pálinkakészítés adómentességét – hangsúlyozta Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek mai ülésén, ahol többek között erről és a digitális nagyvállalatok adóztatásáról is tárgyaltak.


A magyar pénzügyminiszter megjegyezte: a digitális nagyvállalatok megadóztatása csak globális összefogással oldható meg, annak megteremtéséig azonban Magyarország átmeneti intézkedéseket tart szükségesnek.

Az uniós pénzügyminiszterek megvitatták a digitális szolgáltatások reklámadójáról szóló elnökségi javaslatot is, amely rövidtávú megoldásként lendületet adhat az OECD vonalán zajló szakmai párbeszédnek is. – tájékoztatott Varga Mihály. Mint mondta: hazánk a javaslattal kapcsolatos szakmai viták lefolytatását támogatja, ugyanakkor fontos elv, hogy a tagállamok digitális adóval azonos vagy hasonló adónem működtetésére vonatkozó szuveneritása ne sérüljön. Az Európai Bizottság tavaly márciusban mutatta be a digitális gazdaság adóztatásáról szóló javaslatcsomagját, tavaly decemberben pedig arról döntöttek, hogy az irányelv hatálya kizárólag online reklámokra szűkül.

Az Európai Bizottság 2017-ben kezdte meg az úgynevezett horizontális jövedéki irányelv felülvizsgálatát – emlékeztetett Varga Mihály kiemelve, hogy bizottság többek között a jövedéki szállításokat ellenőrző elektronikus rendszer továbbfejlesztésére tett javaslatot. A saját fogyasztásra történő otthoni pálinkafőzés adómentességének beépítése az irányelvbe fontos kérdés hazánk számára – jegyezte meg Varga Mihály. Ezt néhány tagállam elvi szinten ellenzi, mások – bizonyos korlátozások mellett, választható lehetőségként – elfogadhatónak tartják, míg több tagállam, köztük Magyarország határozottan igényli – tette hozzá.

(Pénzügyminisztérium)