23 Mar

Bár az Egyesült Királyság még nem indította meg a 2016. június 23-i BREXIT népszavazásból eredő ún. 50. cikk szerinti eljárást, a folyamat küszöbön áll. Ilyen példátlan helyzetben a Magyar Kormány arra törekszik, hogy a folyamatban aktívan részt vállalhasson, ezáltal demonstrálva elkötelezettségét egy sikeres Európai Unió iránt. 


Ebből a célból a Magyar Kormány úgy döntött, lépéseket tesz annak érdekében, hogy székhelyet biztosítson az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA) és az Európai Bankhatóságnak (EBA) mire az Egyesült Királyság kilép az EU-ból. Az EMA felelősségi köre kiterjed többek között az innovatív gyógyszerkészítmények engedélyezésére és ellenőrzésére, valamint tekintettel méretére és kompetenciáira, fontos szerepet tölt be az Európai Unió mindennapi működésében. A Pénzügyi Felügyeletek Európai Rendszerének részeként a 2011-ben létrehozott EBA az európai bankszektor hatékony és zökkenőmentes működéséért, továbbá az EU pénzügyi stabilitásának elősegítéséért felelős.

Magyarország emlékeztet arra, hogy az Európai Tanács 2003-as és 2008-as döntéseivel összhangban a 2004 után csatlakozott tagállamokat előnyben kell részesíteni az uniós ügynökségek székhelyének kijelölése során. Bár Magyarország Budapesten két uniós ügynökségnek (Európai Innovációs és Technológiai Intézet, Európai Rendőrakadémia) ad otthont, az EMA lenne az első intézmény, amely olyan jelentős hatáskörrel és személyi állománnyal rendelkezik, amely hozzájárulna az uniós ügynökségek jobb földrajzi elosztásához.

Magyarország elkötelezett a gyógyászati kutatás, fejlesztés és innováció iránt, amelyhez hozzájárul az ország gyógyszerészeti tanulmányok terén szerzett jó hírneve. Az EBA Budapestre történő áthelyezése megerősítheti függetlenségét az euróövezeti bankfelügyelettől, valamint megfelelő egyensúlyt teremthet az euróövezeti bankszektor érdekei, illetve az euróövezeten kívüli tagállamok között.