3 Jun

A Közös Biztonság- és Védelempolitika (KBVP) aktualitásairól egyeztetett Brüsszelben Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára és Ódor Bálint, kül- és biztonságpolitikai képviselő (PSC), nagykövet az érintett uniós intézmények vezetőivel.


A delegáció egyeztetett az Európai Külügyi Szolgálatban Charles Fries, főtitkár-helyettessel és Paweł Herczynski főigazgatóval, valamint a képességfejlesztésért és műveletekért felelős területi igazgatókkal (Joanneke Balfoort és Stefano Tomat). A megbeszéléseken elhangzott, hogy Magyarország kulcsfontosságú prioritásként tekint Európa és az európai állampolgárok védelmére, így a KBVP megerősítése, az abban történő aktív magyar részvétel hazánk számára kiemelt célkitűzés. Németh helyettes államtitkár azt is megerősítette, hogy a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program eredményeként Magyarországnak a nemzeti önerő mellett a stratégiai együttműködési képessége is jelentősen növekszik. Ezt az együttműködést a NATO mellett az európai védelempolitikában is fejleszteni szeretnénk. Így készségünk és képességünk is egyaránt megvan a hatékony együttműködésre.

 


A találkozón szóba kerültek az európai biztonság szempontjából meghatározó kihívások, köztük a Nyugat-Balkán és az afrikai válságok európai eszközökkel történő stabilizációjának lehetőségei, továbbá a NATO-EU együttműködés továbbfejlesztése, valamint Magyarország soron következő V4 elnökségi programjának védelempolitikai elemei.

Jiří Šedivývel, az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) főigazgatójával folytatott megbeszélés során kitértek az Ügynökség KBVP terén betöltött rendkívüli szerepére, a védelmi kezdeményezések fontosságára, illetve a többnemzeti képességfejlesztés lehetőségeire. A felek az együttműködés fokozásában és a rendszeres párbeszéd kialakításában állapodtak meg.

Timo Pesonen, az Európai Bizottság Védelmi és Űripari Főigazgatóságának főigazgatójával az európai védelmi ipar helyzetét és lehetőségeit tárgyalták meg. Németh Gergely hangsúlyozta, hogy az európai védelmi technológiai és ipari bázis megerősítésére van szükség, érdekeltek vagyunk a magyar védelmi ipari szereplők - különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra - európai ökoszisztémába történő becsatolásában, így készek vagyunk az együttműködés mélyítésére.

forrás: honvedelem.hu