17 Mar

2016. december 21-én, a Brüsszeli Magyar Nagykövetség és Magyarország Állandó Képviselete az Európai Unió Mellett, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezte meg a Fodor Zoltán Társulat „Ajtók kilincs nélkül” c. darabjának ősbemutatóját. A nagykövetség erre a célra a brüsszeli Théatre Marni-t bérelte ki. Az előadás előtt Dusaucy-Rapp Katalin, I. beosztott diplomata, ideiglenes ügyvivő mondott köszöntő beszédet, kiemelve az 1956-os Emlékbizottság támogatását. A nagy sikerű kortárs tánc előadáson, mely a megtorlás éveiben játszódik, a VIP vendégek között nagykövetek, diplomaták, és uniós tisztviselők voltak, összesen több mint 150 fő. Az előadás előzetes érdeklődést váltott ki a belga sajtó részéről is. Az Inversedance Társulat a modern-kortárs táncnyelvezet használatával, olyan megkapó és elgondolkodtató előadásokat hivatott létrehozni, melyek a múlt és a jelen történéseire reflektálnak, miközben a külső megfigyelésen túl, résztvevőkké is invitálják a nézőt.

A decemberi előadást 2017-ben 3 másik követte március 2-án Liège-ben, Turnhout-ban március 7-én, valamint a brüsszeli Balassi Intézetben március 8-án.


 

Néhány szóval az előadásról – „Ajtók kilincs nélkül”

„Kortárs magyar szerzőnőnk írja ’van egy ország’ című versében: (…) rajtam is múlt, rajtam múlt, tegnap kezdődött a múlt, elkezdődött – vége van, borzalom és béke van.
A darab a megtorlás könyörtelen éveiben a rendszer feltáratlan ’fehér foltját’ követi. A forradalom lányát futószalagon dobálja a puha diktatúra.       A harckocsik zaja elnyomja az indulók üvöltését. Akasztófák árnyéka borul Szabadságra, Harcra. A darab alapjául a rendszerben élők szabadságösztöne szolgál. Kötelék, melyben egy egész nemzet osztozik; egyéni sorsok, melyek hurokban végződnek. A rejtett szimbólumok egy része – mint a kötél- első pillantásra is értelmezhető. Egyrészt a halál jelképe, mint az akasztási szokások eszköze; másrészt a mitológia világából gyökereztethető szeretet köteléke, a keletkezés és elmúlás kifejeződése. A szereplők egypercnyi béke visszfényében válnak győzőkké és legyőzöttekké, ott ahol a múlt utoléri a jelent. Kitörés alulnézetből…
Az egyfelvonásos, 50 perces egész estés produkció méltó emléket állít az ’56-os események résztvevőinek.”