16 Apr

A tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorítása, az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem és az afrikai sertéspestis is napirenden volt az uniós agrárminiszterek április 16-i luxemburgi Tanácsülésén.


Phil Hogan mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos bemutatta a tisztességtelen forgalmazói magatartásokról szóló, április 12-én nyilvánosságra hozott bizottsági javaslatot. „Magyarország több tagállammal együtt régóta kérte az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki uniós keretjogszabályt. Miután Magyarországon évek óta törvény szabályozza a tisztességtelen forgalmazói magatartásokat a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában, ezért fontos, hogy a közösségi szinten meghatározott keretek mentén a tagállamok a szükségesnek tartott intézkedéseket nemzeti sajátosságaikkal megfelelően kiegészítve saját hatáskörben hozhassák meg” – hangsúlyozta Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár.

Az élelmiszerveszteség és –pazarlás témakörében a Mezőgazdasági és Halászati Tanács véleménycserét folytatott az elmúlt időszakban uniós és tagállami szinten elért eredményekről. „Az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem hosszú ideje kiemelt prioritás Magyarország számára. Ezt jól mutatja, hogy öt évvel ezelőtt, 2013-ban, Magyarország volt az első tagállam, aki kérte a téma Tanácsülésen történő megvitatását. Hazánk az élelmiszerlánc minden egyes szintjén elkötelezett az élelmiszer-hulladék mennyiségének jelentős csökkentése mellett. Olyan élelmiszermentő modellt működtetünk, amelynek középpontjában az önkéntesség, a kormányzati, civil és üzleti szereplők együttműködése, valamint a szemléletformálás áll. Ennek fényében nem célunk az élelmiszerpazarlással szembeni fellépésben a kötelezettségekkel járó előírások bevezetése”- tette hozzá Bognár Lajos.

A mezőgazdasági miniszterek Dánia és Lengyelország kezdeményezésre eszmecserét folytattak az afrikai sertéspestisről. Bognár Lajos kiemelte, az elmúlt évek eseményei megmutatták, hogy a jelenlegi állategészségügyi finanszírozási keret nem elegendő, különös tekintettel az újabb és újabb fenyegetettségekre. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy a járványügyi intézkedésekre, monitoring programokra, a megelőző járványvédelmi intézkedésekre továbbra is egy elkülönített forrás szükséges. Kiemelte azt is, hogy a betegség miatti indokolatlan kereskedelmi korlátozásokkal szemben is fel kellene lépnie az EU-nak.

(FM Sajtóiroda)