9 Nov

A Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációjának következő ülésére 2017. november 10-én kerül sor Brüsszelben. A Tanácsülésen a magyar delegációt Dr Várhelyi Olivér nagykövet, Magyarország EU melletti Állandó Képviselője vezeti.

A Tanácsülés áttekinti a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) folyó tárgyalások helyzetét és a decemberben, Buenos Airesben megrendezendő 11. miniszteri konferencia (MC11) előkészületeit. A WTO tagok álláspontjai között sajnálatosan jelentős eltérések figyelhetők meg a legtöbb tárgyalási témát illetően. Magyar részről e helyzet fényében úgy gondoljuk, hogy az EU-nak reális és mérsékelt elvárásokat kell támasztania az MC11 eredményeivel kapcsolatban és e szerint szükséges kialakítania álláspontját.

A miniszterek megvitatják az EU Mercosur országokkal folyó szabadkereskedelmi, és a Mexikóval megkötött Globális Megállapodás modernizációját célzó tárgyalások helyzetét. Az Unió és a partnerek célja mindkét esetben az, hogy még 2017-ben a megállapodások főbb paramétereit tartalmazó politikai megállapodásra jussanak. Magyarország komoly haladást tapasztal és várakozásokkal tekint a Mexikóval folyó tárgyalások lezárása elé. A Mercosurral folyó tárgyalások kapcsán  alapvető érdekünk, hogy a potenciális megállapodás megfelelően kezelje a magyar mezőgazdasági érzékenységeket.

Cecilia Malmström kereskedelmi biztos bemutatja a minisztereknek az EU Szabadkereskedelmi Megállapodások (FTA) végrehajtására vonatkozó bizottsági jelentést.

A munkaebéd során a miniszterek tájékoztatást kapnak a Japánnal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások állásáról és azok ez év végén történő lezárásának kilátásairól. Az eddig elért eredmények alapján Magyarország ezt a célt kívánatosnak és elérhetőnek tartja. A miniszterek áttekintik az EU FTA-k kereskedelmi és fenntartható fejlődési fejezetei végrehajtására vonatkozó rendelkezések hatékonyabbá tételének lehetőségeit.