23 May

Az Oktatás, Ifjúság, Kultúra, Sport Tanács a május 22-23-ai ülésén megújított ajánlást fogadott el az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges kulcskompetenciákról (többek között az írás-olvasási kompetenciáról, a többnyelvűségi kompetenciáról és a digitális kompetenciáról). Ezek azok a kompetenciák, amelyekre, mindenkinek szüksége van a személyes önmegvalósításhoz és fejlődéshez, a foglalkoztathatósághoz, a társadalmi beilleszkedéshez, a fenntartható életmódhoz, a békés társadalmakban való sikeres élethez, az egészségtudatos életvezetéshez és az aktív polgári szerepvállaláshoz.


A Tanács ajánlást fogadott el a közös értékek, a befogadó oktatás és az oktatás európai dimenziójáról, valamint következtetéseket az Európai Oktatási Térség megvalósításáról.  

Ezt követően a résztvevők szakpolitikai vitát folytattak az egyetemek szerepéről a regionális növekedésben, valamint a vállalkozói és innovatív készségek fejlesztésében, amelynek során kitértek arra, hogy milyen intézkedések és ösztönzők szolgálhatják a leginkább a felsőoktatási intézmények fejlesztését, valamint arra, hogy az intelligens szakosodási stratégiák hogyan segíthetik ezt elő.

A Tanács továbbá következtetéseket fogadott el az ifjúság szerepéről a biztonságos, összetartó́ és harmonikus európai társadalom megteremtésében, valamint az Európai Unión belüli demográfiai kihívások kezelésében.

Ezt követően a miniszterek eszmecserét folytattak az uniós ifjúságpolitika jövőbeli prioritásiról, Hassan Al Hilou úr, a YouthTalks Alapítvány közösségi vezetőjének részvételével. A szakpolitikai vita célja a felülvizsgált Európai Ifjúsági Stratégiára vonatkozó párbeszéd előmozdítása volt.

A második napon a Tanács eszmecserét folytatott arról, hogy mi lehet a kultúra szerepe hosszú távon az Európai Unióban, 2020 után. A vita fókuszában az állt, hogy milyen európai uniós szintű intézkedések segíthetik elő az ambíciók növelését kulturális területen annak érdekében, hogy a kultúra a változás valódi hajtóereje legyen a jövőben.

A Tanács következtetéseket fogadott el a kulturális örökség előtérbe helyezéséről valamennyi uniós szakpolitikai területen, különös tekintettel a Kulturális Örökség Európai Évére 2018-ban.

A sportminiszterek informális ebédjén meghívott vendégként részt vett az UEFA elnöke, Aleksander Čeferin is, hogy közösen folytassanak eszmecserét a klubcsapat mérkőzések és nemzeti válogatott mérkőzések jövőjéről. Aleksander Čeferin az elit sport piacosodásáról és az európai sportmodell fenntarthatóságáról szóló szakpolitikai vitán is részt vett, majd a Tanács következtetéseket fogadott el az Európai Unió közös értékeinek közvetítéséről a sport segítségével.