10 Jul

Ismét megrendezésre került  -- a tavalyi nagy sikerre való tekintettel – a brüsszeli magyar fesztivál. A II. HUNGAstRY fesztivált 2017. július 8-9-én rendezte meg Magyarország Európai Unió melletti Állandó képviselete Brüsszel egyik legnagyobb parkjában a Parc du Cenquantenaire-ben.


Könnyű-, népzenei és jazz koncertek, táncelőadások és gyermekprogramok várták azokat, akik kilátogattak a II. HUNGAstRY fesztiválra Brüsszelben.

A kétnapos fesztiválon fellépet többek között a Kozma Orsi Kvartett, a Harcsa Veronika és Gyémánt Balázs duó, valamint Balázs Elemér Bandája Tim Ries szaxofonossal. A gyerekeket Róka Szabolcs mesemondó szórakoztatta, az Inversdance kortárs táncegyüttes pedig Vackor, a medvebocs című előadásával állt színpadra.

A kézműves vásáron a magyar gasztronómiával és iparművészeti termékekkel, ajándéktárgyakkal is megismerkedhettek a látogatók. Hosszú sorokban álltak az érdeklődők a magyaros felvágottak és sajtokat árusító sátraknál. Nagy sikere volt a lekvároknak és szörpöknek.

Nagy népszerűségnek örvendett a magyar kürtöskalács, Katlan Tóni konyhájánál pedig kígyózó sorok vártak, hogy a magyaros ételeket megkóstolhassák. Egy-egy lángosért pedig kígyózó sorokban álltak a vendégek.

Animációs sátorban egész napos interaktív kísérőprogramokra került sor: Rubik-kocka verseny, hangszerbemutató, mesefilmvetítés, érdekes közéleti, kulturális beszélgetések is zajlottak. A gasztronómia és diplomácia kapcsolatáról Mautner Zsófia gasztroblogger beszélt. Míg a helyi magyar közösségi életről Dr. Varga József, orvos és Németh István, a 82. sz. Báthory István Cserkészcsapat csapatparancsnoka tartottak előadást. A rendezvény ideje alatt megtekinthető volt a Széchenyi István életművét bemutató „Vízióból tettek” című kiállítás is.

A rendezvény célja tehát az volt, hogy a magyar kultúrát a Brüsszelben élő – legyen az belga, vagy más nemzetiségű – lakosokkal minél szélesebb körben megismertessük.

A rendezvényen készült fotók albuma itt érhető el.