18 Jun

2021. június 15-én Luxemburgban került sor az Európai Unió egészségügyi minisztereinek (EPSCO) tanácsülésére. Az ülést Marta Temido, portugál egészségügyi miniszter vezette, az Európai Bizottságot Stella Kyriakides egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztos képviselte. Magyarország képviseletében Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szólalt fel. Az ülésen részt vett Emer Cook az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) főigazgatója és Andrea Ammon az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) igazgatója.


 

forrás: consilium.europa.eu

 

A tanácsülés kiemelt napirendi pontja a Covid járvánnyal kapcsolatos helyzetértékelés és az uniós digitális Covid-igazolvány alkalmazásának áttekintése volt, melynek keretében  a miniszterek megvitatták a harmadik országokban kiállított igazolások elismerésének lehetőségeit is. Magyarország részéről Horváth Ildikó államtitkár elmondta, hogy Magyarország nagyon korán magas szintű átoltottságot volt képes elérni, ezért a nem gyógyszerészeti beavatkozásokat gyors ütemben tudta feloldani. A korlátozások megszüntetését követő első hetek utáni tapasztalataink azt mutatják, hogy a járvány erősségének csökkenése változatlan maradt. Ez egyértelmű bizonyíték az oltások használatának összehasonlíthatatlan előnyei, és még konkrétabban a magyar portfólióban alkalmazott összes oltóanyag hatékonysága mellett. Az államtitkár ismertette, hogy Magyarországon a védettségi igazolvány fontos szerepet tölt be a közösségi életben való aktív részvétel elősegítésében. A harmadik országokban kiadott igazolások elismerése érdekében a Kormány számos kétoldalú megállapodást aláírt, és támogatja a globális interoperabilitást ezen a téren.

A miniszterek megállapodtak az Európai Gyógyszerügynökség mandátumának megerősítéséről szóló rendelettervezettel kapcsolatos irányvonalakról (általános megközelítést fogadtak el), így az Európai Parlamenttel az intézményközi egyeztetés a szlovén elnökség idején kezdetét veheti. A rendelet lehetővé teszi, hogy a jövőbeni egészségügyi vészhelyzetek idején a tagállamok hatékonyan tudjanak együttműködni a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök biztonságos elérhetősége érdekében. Az Európai Egészségügyi Unióhoz kapcsolódó két másik jogszabálytervezet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ megerősítéséről szóló rendelettervezet és a határon átnyúló egészségügyi veszélyekről szóló rendelettervezet tárgyalása is jól halad, a miniszterek által elfogadott előrehaladási jelentés alapján jó esély van azok lezárására a szlovén elnökség idején.

Emellett a tagállami delegációvezetők tanácsi következtetéseket fogadtak el a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök elérhetősége, hozzáférhetősége és megfizethetősége tárgyában. A dokumentum megfelelő hangsúlyt helyez arra, hogy egyszerre kell támogatni az egészségügyi innovációt és az egészségügyi technológiák megfelelő árát a betegek és az ellátórendszerek részére.