6 Mar

Az Európai Unió akkor lesz versenyképes, ha a tagállamok gazdasága is versenyképes, ezért Magyarország a gazdasági ügyeket versenyképességi szempontból vizsgálja, és fellépést sürget az ellen, hogy olyan döntések szülessenek tagállami vagy uniós szinten, amelyek a versenyképességet aláássák és gyengítik - jelentette ki Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára az általános uniós ügyekkel foglalkozó miniszteri EU-tanács keddi ülését követően Brüsszelben.


Takács Szabolcs kifejtette, hogy az európai versenyképesség minden tagállamban pozitív értéket mutatva javul, ennek ellenére azokra az uniós stratégiákra kell összpontosítani, amelyek a tagállamok gazdasági növekedését fenn tudják tartani és továbbra is emelkedő pályán tudják tartani a versenyképességet. Ilyen terület a digitalizáció és az iparosítás, amelyek erősítik az integrációt és gazdasági növekedést produkálnak az európai polgárok érdekeit szolgálva.

Az államtitkár hangsúlyozta: fel kell lépni mindenfajta protekcionista intézkedés ellen, a bérelőnyt pedig nem lehet szociális dömpingnek tekinteni, mivel a szabad verseny velejárójaként növeli a versenyképességet. Magyarország ezért azt várja az Európai Bizottságról, hogy állásfoglalásakor ne egy ország csoport érdekeit nézze, hanem az egész unió működését és az uniós jog érvényesülését.

Takács Szabolcs aláhúzta, Magyarország számára elfogadhatatlan, hogy egyes multinacionális vállalatok eltérő minőségű árut kínálnak más-más országokban. Véleménye szerint az uniós egységes belső piacon tevékenykedő cégeknek nem szabad kettős mércét alkalmazniuk, nem téveszthetik meg a fogyasztókat. Élelmiszerbiztonsági és élelmiszerminőségi szempontból sem érezheti magát másodrendű állampolgárnak egyetlen uniós polgár sem - hangsúlyozta. Amennyiben ehhez uniós szabályozás szükséges, akkor Magyarország támogatja az ilyen szabályozás létrejöttét - tette hozzá.

A tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóját előkészítő ülés részleteit ismertetve Takács Szabolcs elmondta, kezd beérni az a régóta hangoztatott magyar álláspont, amely a migráció külső dimenzióira helyezi a hangsúlyt annak érdekében, hogy jobban lehessen ellenőrizni a migrációs folyamatot. Ezzel kapcsolatban az Európai Uniónak olyan intézkedéscsomagot kell elfogadnia, amely életképes és alkalmas arra, hogy csökkentse a migrációs nyomást.

Meg kell erősíteni az együttműködést a migráció tekintetében kibocsátó és tranzitországokkal, határellenőrzést kell bevezetni az unió külső határain a biztonság növelése érdekében. Ennek fontos eleme a Törökországgal kötött migrációs megállapodás teljes körű betartása is, amely jelentősen csökkenti a migrációs nyomást a nyugat-balkáni útvonalon - emelte ki Takács Szabolcs.

A migráció kérdésével összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugat-balkáni térség jövője egész Európa biztonsága szempontjából fontos kérdés. Kijelentette, hogy a régió történelmi távlatú politikai feszültségeit kizárólag az Európai Unió tudja tompítani. Világos üzenetet kell küldeni a térség államainak és lakóinak arra vonatkozóan, hogy ők is szereplői és részei a közös európai jövőnek - vélekedett az államtitkár.

(MTI)