22 Jun

Az Energia Tanács június 11-i ülésen a miniszterek elfogadták a transzeurópai energiainfrastruktúra rendeletre vonatkozó tanácsi álláspontot. Magyarország támogatta az elnökségi kompromisszumos javaslatot, amely tükrözi az éghajlatpolitikai törekvéseket, de köztes lépéseket is biztosít a meglévő földgázhálózat átalakítása útján, amely több tagállam számára garancia a költséghatékony energiaátmenethez. A klímasemlegesség felé vezető úton a földgáznak nem csak mint átmeneti energiahordozónak van kiemelt szerepe, de a hidrogéngazdaság kiépítése során is elengedhetetlen. Ennek oka, hogy a hidrogén szállítási és tárolási sajátosságainak a megismerésére a meglévő földgázinfrastruktúra nyújtja a legmegfelelőbb és a költséghatékonyabb megoldást.

Az uniós hidrogénstratégiáról szóló eszmecsere keretében Steiner Attila államtitkár tájékoztatta a résztvevőket a magyar hidrogénstratégia elfogadásáról. Hangsúlyozta, hogy az új szabályozásban ösztönző keretet kell létrehozni, célzott finanszírozási mechanizmusokkal együtt.

A Tanács elfogadta a gazdaság helyreállítását és a jövő környezetbarát épületeit biztosító épületkorszerűsítési programról szóló tanácsi következtetéseket. Az épületfelújítás nemcsak javítja a fogyasztók életkörülményeit és csökkenti az energiaszámlájukat, de hozzájárul a gazdaság növekedéséhez, a kibocsátás csökkentéshez és a munkahelyteremtéshez is.