3 Dec

Az Energia Tanács 2021. december 2-i ülésén Magyarországot Steiner Attila államtitkár úr képviselte.

Az ülésen az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) bemutatta előzetes jelentését a nagykereskedelmi energiapiac működéséről és az energiaárak ingadozásának összefüggéseiről, ennek fő megállapításaival a miniszterek általában egyetértettek. Ismertették a magas energiaár kezelésére alkalmazott nemzeti intézkedéseiket.

Államtitkár úr hozzászólásában hangsúlyozta, hogy Magyarországon az energia megfizethetőségének megőrzése évek óta a Kormány prioritása. A közép-és hosszú távú intézkedések mérlegelésekor figyelembe kell venni a megfizethetőséget és az ellátásbiztonságot is. A jelenlegi helyzet mutatja, hogy minden technológiára és energiaforrásra szükség lesz, ezért kiállt a nukleáris energia fenntarthatóságának és a földgáz átmeneti szerepének elismerése mellett. Ismertette a V4 energiaügyi miniszterek által, november 18-án klímasemlegesség felé vezető útról aláírt nyilatkozatot. Üdvözölte, hogy a végleges jelentésben az ACER ki fog térni a fogyasztók védelmére irányuló lehetőségekre a túlzottan magas áringadozásokkal szemben.

A megújuló energia és az energiahatékonysági irányelv tárgyalása során a miniszterek általában támogatták az ambíció növelését, elismerték a megújuló energia és energiahatékonyság hozzájárulását az 55 %-os kibocsátáscsökkentési cél eléréséhez, viszont az átfogó nemzeti cél teljesítéséhez nagyobb rugalmasságot kértek. Magyarországgal együtt számos delegáció aláhúzta a tagállamok eltérő lehetőségeit, eltérő kiinduló pontját, klimatikus és gazdasági körülményeit, az igazságos energiaátmenet fontosságát.

Végül a Bizottság tájékoztatást adott az energiaügyi külkapcsolatok aktuális fejleményeiről és bemutatta az Energiaunió helyzetéről szóló jelentését.