8 Dec

2021. december 7-én Brüsszelben került sor az Európai Unió egészségügyi minisztereinek (EPSCO) Tanácsülésére. Magyarország képviseletében Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szólalt fel.

A Tanácsülésen a miniszterek egyetértettek abban, hogy a Covid-19 járvány elleni védekezés hatékony eszköze továbbra is a védőoltás, és a tagállamoknak törekedniük kell arra, hogy a lakosság széles rétege jusson hozzá az emlékeztető oltásokhoz. Magyarország részéről Horváth Ildikó államtitkár elmondta, hogy Magyarországon valamennyi alkalmazott oltóanyag hatékonyan teljesít. Ez alól nem képeznek kivételt a nem Európai Gyógyszerügynökség által értékelt vakcinák sem. Az Omicron variáns megjelenése új bizonytalansági tényezőt jelent a járványban, és a miniszterek aláhúzták, hogy további tudományos bizonyítékokra van szükség.

A Covid-járvány tanulságaira kíván választ adni az európai egészségügyi unióról szóló jogszabálycsomag, és az Egészségügyi Szükséghelyzeti Hatóság (HERA) létrehozatala. Magyarország támogat minden olyan kezdeményezést, amely valódi segítséget nyújt a tagállamok részére az egészségügyi veszélyekkel szembeni felkészülés és válaszadás terén, és amelyek esetében biztosított a különböző projektek egyenlő földrajzi eloszlása.